Каква е тайната на успешния живот? Покойният Стив Джобс има

...
Каква е тайната на успешния живот? Покойният Стив Джобс има
Коментари Харесай

Memento mori

Каква е тайната на сполучливия живот? Покойният Стив Джобс има отговор.

Преди обаче да приказваме за метода, който Стив Джобс и доста други бизнесмени са употребявали, с цел да реализиран триумф, би трябвало да дефинираме по какъв начин тъкмо разбираме под думата „ триумф “. Успехът не е в преследването на идващото покачване или в следващата нула в банковата сметка. Да сте  успешни не значи да сте известени измежду интернет средите ли да спечелите някакъв конкурс за известност, който припомня на тези от времето, когато сте били в гимназията (проучванията в действителност демонстрират, че този вид известност нормално приключва зле).

Да сте постигнали триумф значи, че когато краят на житейския ви път наближи и погледнете обратно в предишното, вие ще бъдете удовлетворени от метода, по който сте прекарали тези години и от моментите, споделени с най-близките ви хора.

Ако това е дефиницията за триумф, към която се стремите, то би трябвало да вземете образец от Стив Джобс и да не чакате да легнете на смъртния си одър, с цел да започнете да мислите за края на живота си. Трябва да мислите за последните си дни по-често, колкото и страшна да ви се коства мисълта за вашата гибел.

Минда Цетлин споделя в материал за Inc.com, че Джобс всяка заран се е оглеждал в огледалото и се е питал: „ Ако през днешния ден беше последния ден от живота ми, бих ли желал да върша това, което считам да направя? “ Да мислите за възможната гибел, до момента в който си миете зъбите всяка заран, може да наподобява като един много тъмен обред, само че Джобс изяснява в известната си тирада пред випускници от Станфордския университет през 2005 г, че мислите за неизбежния край са добър метод да концентрира вниманието си върху най-важните неща в живота.

„ Да помниш, че един ден ще си мъртъв, е най-важният инструмент, който съм срещал да ми помогне да направя огромните избори в живота си. Защото съвсем всичко - всички непознати упования, всичката горделивост, всичкиятили оскърбление - тези неща просто стават маловажни пред лицето на гибелта, оставяйки единствено това, което в действителност е значимо. “, споделя Джобс.

Основателят на Apple надалеч не е единственият, който счита, че непрекъснатото осъзнаване на нашата смъртност е добър метод да се подсигурява, че няма да губим скъпо в време с ненужни и безсмислени действия. Редица антични философи са базирали концепциите си на известния латински израз „ Memento mori “, който може да бъде преведен като „ Помни, че си смъртен “. Съвременни прочувания също откриват изгоди от този метод на мислене.

Изследване на университета в Кентъки разкрива, че група от хора, на които е било заръчано да мислят за гибелта си, в действителност са се чувствали по-щастливи и задоволени от живота си от показали на друга група, на която не е била сложена такава задача. Друго прочуване, извършено в лечебни заведения, измежду които Йейлския раков център и Масачузетската обща болница, е посочило, че изправянето лице в лице със гибелта нормално води до повишение на качеството на живот на пациенти, които страдат от нелечими болести. Друго проучване демонстрира, че осъзнаването на смъртността кара хората да бъдат по-социални и да подаряват за щедрост.

С други думи, методът на Стив Джобс несъмнено не е бил неправилен. Изправянето пред обстоятелството, че животът е къс, в началото не ни оставя с най-приятното възприятие, само че с времето това ни разрешава да се фокусираме върху най-важните неща.

.................

Джесика Стилман , бизнес блогър, за

Превод и редакция: Георги Георгиев
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР