Каква е ситуацията с имотния сектор и струва ли си

...
Каква е ситуацията с имотния сектор и струва ли си
Коментари Харесай

Имотният балон в България е пред спукване

Каква е обстановката с имотния бранш и коства ли си да влагаме точно там на фона на растящата инфлация?

Отговорите дава

През последните месеци ставаме очевидци на все по-високи цени на имотния пазар. Ако през първото тримесечие на предходната година цената за един квадратен метър в София е бил приблизително към 1100 евро, то при започване на тази година ни е коствал към 1300 евро, а през днешния ден цената надвишава 1400 евро.

В последните години пазарът на недвижимите парцели е все по-динамичен и нерешителен. Цените на парцелите не стопират да порастват нагоре, само че все пак търсенето не понижава.

„ Търсенето, предлагането и цените са взаимно свързани. След това Коронавирус рецесията провокира някои проблеми със снабдяването на материали за строителството. Желязото беше първия материал, който регистрира фрапантен растеж поради недостига, който се получи в международен план; след което към този момент войната в Украйна и възходящата инфлация в резултат на това “, изясни имотният специалист Ралица Ценова.

След дълъг интервал на повишаване на цените наклонността сега е известно задържане. Въпреки че пазарът на парцелите доближи своеобразното си плато, съгласно специалисти не е наложително да има спад на цените на парцелите.

„ Може би балонът на бизнес парцелите в България е пред пръсване, цените се повишиха извънредно доста през последните година и половина две. Особено в огромните градове, като София, доста огромна част от непрекъснатите жилища са празни “, изясни икономистът Никола Янков.

Питаме специалисти добра инвестиция ли е да вложим спестяванията си в парцели. Мненията са разнопосочни - заради задържането на цените, високата инфлация и повишаването на строителството от ден на ден вложители задържат планове, които са изцяло подготвени.

„ Тепърва ще се ускорява дефицитът на пазара и хората, които чакат прекомерно дълго, най-после ще са принудени да избират всред най-компромисните жилища “, добави имотният специалист.

В търсене на по-евтин вид доста купувачи се ориентират към парцели на зелено, само че това крие своите опасности.

„ Самите вложители са сложени в състояние, в което мъчно могат да плануват какъв брой ще им излезе себестойността на строителството до довеждане докрай на постройката, само че несъмнено колкото и да бъде то, ще бъде по-ниско от инфлацията и покачването на цените в дълготраен проект “, добави Ценова.

Дори да нямаме задоволително благоприятни условия, с цел да закупим стремежи парцел специалистите споделят, че моментът за взимане на заем е сполучлив.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР