Каква е ситуацията с бързите и бавните тестове, за които

...
Каква е ситуацията с бързите и бавните тестове, за които
Коментари Харесай

Ген. Мутафчийски: Докато съм шеф на щаба, няма да позволя търгаши да подвеждат държавата!


Каква е обстановката с бързите и бавните проби, за които спорят учените у нас, с битката с ковид и с изключителното състояние разкрива шефът на щаба за битка със болестта проф. Венцислав Мутафчийски.

Процесът е доста динамичен и нещата не могат да се предвиждат, може да претърпи смяна срокът на изключителното състояние, сподели той. Явно хората са изнервени към този момент. Но единственият сигурен метод да предотвратим подобен ослепителен взрив, е да се изолираме, тъй като вирусът се предава от човек а човек. След като премине огромният пик тогава би трябвало да имаме напълно виновна тактичност. Работим по тези въпроси, само че доста е рано изобщо въобще да се приказва. Пикът, за жалост, евентуално ще е към Великден, по този начин сочат към този момент изчисленията, счита професорът. На въпрос имат ли вирусолог в щаба, Мутафчийски отсече, че това е проф. Кантарджиев.

Смисълът за бързите проби е търговски, бизнес смисъл. Този тест има смисъл най-после на епидемията, а ние сме първоначално. Единственият сигурен тест е PCR пробата. В Испания са похарчили половин милиард за проби и те са се оказали негодни. Докато съм на това място няма да разреша търгаши да похарчат на страната милиони, отсече той.

Няма да надделее мнението за бързи проби, безапелационен е той.

Италия има нов протокол за лекуването. Това е хининовият препарат, за който към този момент стана дума у нас и антибиотик. Тази скица е избрана в Съединени американски щати. Моят другар, който работеше в Италия, ми сподели, че до момента не се е считал за сигурен хинина, само че в този момент към този момент е въведено. В България нито един не е останал без лекуване. Но този препарат има и странични резултати, дали индивидът няма бъбречна непълнота, дали няма чернодробна непълнота. Всичките, които са в болница в тежко положение, се лекуват по този метод. В Св. Анна двама пациенти през днешния ден получиха от този препарат, в цялата страна е рапространен, уточни Мутафчийски.

Преди няколко дни Франция ограничи тестванията, Германия през вчерашния ден ограничи с условие от СЗО. Румъния сподели, че ще тества цялаа страна, изпробвахмче този тест, той е още по-трагичен. Това е нова болест и има проблем и с диагностиката. Ако това беше преди 10 години, въобще нямаше да разерем от какво боледуваме, сподели професорът.

Има сметка за донори в Министерство на здравеопазването и има и воля на обособени донори към съответни лечебни заведения. Ние им споделяме от какво имаме потребност. Парите се употребяват за дезинфектанти, инсталация. Няма заплаха да вземем хияди апарати, цащото прозиводителите са доста затруднени, ние се борим за 250-300 апарата от Китай, тъй като европейските производители нямат подобен потенциал, изясни шефът на щаба. Около 25 апарата са дарени в страната. Във всяка болница има анестезиолози и реаниматори и, в случай че се огледа картата, ще се види, че имат такива, съобщи професорът.

Длъжни сме да се оправим с това, с което разполагаме. Трябва са се поддържфа баланс - за апарати има държавна поръчка. Дори и спонсори да желаят да купят апарати, не могат, тъй като произодителите са ангажирани с държавни поръчки. Тестовете ги поръчват от няколко производители, там се чака към седмица, съобщи още докторът и посочи, че не сме останали без проби.

Такива проби ще се вършат най-после на епидемията, сподели той и добави, че сигурно ще има тест с висока степен на меродавност, само че подобен към този момент няма. Испанците са открили истината за бързите проби по доста мъчителен метод, със загубата на половин милиард, съобщи още Мутафчийски.

Не бих приел подаяние от нелицензирани апарати, нито пък на недостоверни проби, отсече Мутафчийски. И добави, че ние сме европейска страна и следваме еропейските условия.

Той изясни, че има интубирани и младежи, само че те имат късмет да излязат от интубацията.

Болницата се затваря за 24 часа, проби се вършат за всички инфектирани, личният състав също, тъй като е заплашен, изясни Мутафчийски за карантините в здравни заведения, където има открити случаи на ковид.

Заради това болните в болница, личен състав, който се грижи за болните, контактните лица на болните и някои рискови групи - това са хората за проби, уточни той.

Имам чувството, че съм от три месеца в този въртоп, а то са три седмици. Но доста работи се направиха, България изпревари доста други в Европа и е посочена за образец. Да, има оптимизъм в мен, сподели Мутафчийски.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР