Каква е сексуалната символика в българския фолклор и откъде, как

...
Каква е сексуалната символика в българския фолклор и откъде, как
Коментари Харесай

Сексуалната символика в българския фолклор

Каква е половата символика в българския фолклор и от кое място, по какъв начин и за какво са се зародили другите поверия и обичаи ?

На тези въпроси дава отговор създателят Диан Тодоров , който преглежда образци с познати за всички знаци като слънцето, ябълката, небето и земята, само че ги показва в нова светлина, за която малко на брой са подозирали . Запознайте се с истинския текст по любопитната тематика:

1. Култът към фалоса . Широко публикуван в древността, в това число и измежду славяните, в случай че имаме вяра на историческите извори. Славянският господ Велес е изобразяван като космат мъж с голям рог. Рогът е знак на дявола, само че и полов знак. Всяко нещо, издигащо се нагоре, би могло да се асоциира с фалос /дърво, сабя, револвер, дудук, сопа, банан, морков, кренвирш, кактус и т.н./.
При ритуалите в чест на Велес са се употребявали маски, които изобразяват диви и домашни животни. Вероятно това е имал поради Презвитер Козма под „ бесовски танци ”. Такива ритуали съставляват и кукерските игри, където също се употребява фалос.

2. Благата ракия . Използва се след първата брачна нощ и символизира дефлорирането на невестата. Ако булката обаче не е девствена, специфични посетители черпят татко ѝ със студена, неподсладена ракия и я изсипват в чаша с пробито дъно. За да е още по-голямо унижението, черпят с такава чаша и другите, пеейки, че булката „ излязла е….., червени шишета, пробиени чаши. ” Аз персонално не утвърждавам този бит, който съгласно мен символизира притежанието на дамата от мъжа. Този кръвопролитен бит се резервира в исляма, което съгласно мен значи, че в обичайните общества сексът се счита за принуждение и оскърбление върху дамата. В някои случаи, несъмнено, функциите са разменени. Тук изтъквам Маркиз дьо Сад, който счита, че целомъдрените дами вършат мъжете на простаци, запазвайки девствеността си, като са се отдавали на по-извратени удоволствия.

3. Краденето на булки . Някои откриватели го свързват с мита за върколака. В славянския фолклор има истории, които описват за превъръщане на хора във вълци по време на женитба. Нека да се има поради, че върколакът населява места, където не е стъпвал човешки крайник, като изоставени воденици, пусти кули и гори, а това са места, където доминира половият произвол. Замъкът символизира точно полов произвол в творчеството на Маркиз дьо Сад.

4. Сватбено дърво . То символизира плодородието. Разваленото сватбено дърво символизира дефлорация. Използвам много антични термини, доста от които неразбираеми за актуалните младежи.

5. Ябълката . Символизира сексуалността и прегрешението. В Тракия, когато младежът хареса госпожица, я замерва с ябълка на хорото. Ябълката се асоциира и с женските гърди, както се пее в една българска национална ария: „ Скривала съм ти, юначе, деветгодишни ябълки… “.

6. Слънцето . Възприема се като огромно око, което е загатната полова символика, или както споделя народът: „ в едноокия е силата ”. Караконджулът, древногръцките циклопи и Один са еднооки. В Швеция младежите се подсмихват, когато чуят за едноокия Один. Караконджулът също по този начин има рога, които се считат за полов знак и е еднокрак, а опашката може да се сметне за третия изчезнал крак. Мъжът по принцип се свързва със Слънцето /активно/, а дамата – с Луната /пасивна/.

7. Небето и земята . Земята символизира женското изобилие, което се опложда от дъжда, който идва от небето, а от време на време и от ралото, което също символизира фалоса. Водата може да се съпостави както с женското начало – утробата, по този начин и със спермата, която дава живот. Но водата също по този начин може и да лишава живот, например наводняване, цунами.

8. Маската . Този знак е обвързван с смяната, трансформацията. Като сложиш маска, забравяш за приличието и се превръщаш в звяр. Тук ще посоча за образец Дионис, на който се приписва разюздана половост. При провежданите от него оргии са се носели маски. Бих могъл да прибавя, че всички ненапълно носим маски и прикриваме половите си секрети, с някои изключения. Не инцидентно венецианците са измисли карнавалното преобличане, където захвърляли благоприличието. Да си напомним приключенията на Казанова в Османската Империя със брачната половинка на Юсуф. Туркинята носела дреха, от която всичко било на показ, само че когато Казанова се опитал да вдигне воала, тя се развикала. Когато разказал тази история на един италиански граф, последният му споделил, че Казанова основава неприятна визия за италианската дарба, тъй като би трябвало да знае, че и у най-скромната туркиня срамежливостта се крие единствено в лицето и носейки воал, всичко й е разрешено, без даже да се изчервява.

9. Голотата . В българския фолклор участва доста женска и мъжка голота. Вещици мажат голите си тела с кръв, самодиви се къпят голи в реката /тогава е нямало бански костюми/, голи дами крадат плодородието от непознати ниви, голи мъже гонят дракон, голи братя-близнаци заорават село против чума. Голотата е знак както на срама, уязвимостта /в Русия не спели голи, тъй като се страхували от зли сили/, по този начин и на съвършенството, само че и на греховната човешка природа. Голотата не била срамна за античните ни предшественици. Арабският странник ибн Фадлан в своя пътепис разказва славяните или прабългарите /от текста не излиза наяве кои точно/ и твърди, че дамите и мъжете се къпели дружно голи в реката и макар всички старания, не съумял да убеди дамите да се закриват. В един съветски уебсайт попаднах на полемика за какво вещиците са голи. Имаше много забавни догатки – тъй като им е горещо, тъй като желаят да ни омаят с голотата си и с цел да вършат секс с вятъра. Последното доста ми хареса и по тази причина дамите би трябвало да носят рокли и поли, с цел да усещат вятъра.

10. Вампирът . Той е нощен знак на прегрешението. В доста западноевропейски творби на изкуството тематиката за вампира има сексуален подтекст. В мита за вампира сексът и гибелта се сближават. В българския фолклор вампирът /починал съпруг/ се връща при вдовицата си, с цел да поддържа връзка с нея полово. Тя обаче не желае да го одобри, опасява се и гледа да се отърве от него. Страхът й оказва помощ да оцелее, като употребява ловкост, например изплъзване на признанието, че вампирите бягат от миризмата на катран. Тук откриваме дълбоката връзка сред насилника и жертвата. Неслучайно Бернардо Бертолучи, режисьорът на „ Последно танго в Париж “, споделя, че сексът е обладаване, в което има опустошение. За него сексът и гибелта са свързани и сексът е ликвидиране.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР