Каква е разликата между работник и служител?Публикуваме коментар по темата

...
Каква е разликата между работник и служител?Публикуваме коментар по темата
Коментари Харесай

Каква е разликата между работник и служител?

Каква е разликата сред служащ и чиновник?

Публикуваме коментар по тематиката на доктор Тодор Капитанов, специалист по трудово право, споделен в

"И двете понятията „ служащ “ или „ чиновник “ значат правоспособно физическо лице,което отдава чартърен като дава за краткотрайно прилагане в процеса на труда работната си мощ – своята дарба към мисловен и физически труд на друго лице – шеф, против възнаграждение.

Работникът, като страна в трудовото отношение, дава най-вече физически труд, а служителят – най-вече интелектуален. Законът ги използва като различни понятия, с цел да подчертае предимственото потребление на физически и мисловен труд, само че не ги опълчва, а ги равнопоставя. В трудовото правно отношение с тях не са свързани разнообразни, а едни и същи правни последствия. Това е и тъй като нито една физическа работа не е мислима без разход на мисловен труд и противоположното.

Работникът нормално се употребява за позоваване на служащ, който работи в строителството, или някой, който прави тежък труд, за разлика от някои, които работят в корпоративния свят. Човек, който работи в корпоративния свят, нормално се назовава чиновник. Служителят постоянно ще работи за шеф, т.е. под някой. Това нормално е компанията, която наема лицето.

Примери:

Работници – заети в индустриалния бранш на стопанската система и ангажирани с физически труд. Те включват както обичайните специалности от “работническата класа”, по този начин и водачите, и строителите, шлосери и прочие Работниците най-често получават заплати на база частична ставка. За служащия мястото на работа е да вземем за пример машинен инструмент, строителна площадка, работилница и други Може да се каже, че служащите основават същински артикул, който може да се брои и мери с физически средства.

Служители – заети в такива сегменти от стопанската система като обществена администрация (длъжностни лица, върховен мениджмънт), промишленост (дизайнери, инженери, междинен персонал), обучение (учители, преподаватели, докторанти), услуги (мениджър, IT специалист), търговия. Тази обществена група е обвързвана общи черти като нуждата от профилирано (най-често висше) обучение, отсъствието на огромни натоварвания, нуждата от потребление на креативен метод при решение на дилемите. За чиновниците мястото на работа е най-често кабинет в офиса. Там те основават интелектуален артикул "
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР