Каква е причината трансферът от гръцки затвор в български на

...
Каква е причината трансферът от гръцки затвор в български на
Коментари Харесай

Българин от 8 години лежи в гръцки затвор, чака трансфер

Каква е повода прехвърлянето от гръцки затвор в български на наказания на 15 година затвор за ликвидиране Кирил Марянски от благоевградското село Падеш към момента да не е позволен? Това пита екстрадираният преди 8 година с европейска заповед за арест българин в следващата си молба до институциите – Министерство на правораздаването, ВКП, Окръжен съд – Благоевград и президентството.

„ Документите ми са изпратени на 19 май 2021 година, като всякога, когато съумея да се обадя от гръцкия затвор в някоя от институциите, ми се дава отговор, че нямало прехвърляния в България. Как може да няма, като за последните 3 година са осъществени 7, за които аз знам, последният е от 11 август тази година. Не мога да си го обясня, откакто сестра ми беше преместена на 20 май 2019 година, по какъв начин при мен нещата се объркват? Все отново и аз съм български жител, макар че не сме известни и нямаме средства да наемем добър юрист да потвърдим, че не сме отговорни. Надявам се това да бъде последната ми молба, която да не отиде в отдел „ кошче “, както до момента се е случвало, откакто няма развиване “, написа в молбата си Кирил Марянски, копие от която бе изпратена и в редакцията на в. „ Струма “.

Припомняме, че той и сестра му Стефанка бяха наказани на 15 година затвор за убийството на варненеца Росен Христов-Странджата, станало в Атина в края на 2011 година, макар че и двамата настояват, че са почтени. След като изкараха 6 година в гръцките затвори, през 2019 година българските управляващи задействаха процедура по трансфер. Това беше част от изискването на европейските заповеди за арест, с които през лятото на 2013 година те бяха преведени в Гърция, с цел да вземат участие в правосъдния развой. По силата на конвенцията за трансфер на наказаните лица в чужбина сестра му Стефанка бе върната на 20 май 2019 година в България и преведена в Сливенския затвор, само че брат ѝ остана в гръцкия затвор.

Кирил Марянски към момента чака да пристигна неговият ред за връщане в родината. „ Искам да ме върнат в България и да ми се даде късмет делото да бъде преразгледано във Върховен касационен съд, защото сме почтени и наказани без доказателства. Вече осма година съм в гръцкия затвор. Това е подигравка и насмешка. Но като не си прочут и богат, няма кой да ти помогне в бедата”, безапелационен е Марянски.

Седмица след обява на в. „ Струма “ от 13 юли 2020 година, в която описахме протичащото се с нашия съотечественик, който попита „ Аз български гражданнин ли съм, или пленник? “, държавните институции се бяха засилили.

На 20 юли шефът на дирекция „ Международно правно съдействие и европейски въпроси” в правосъдното министерство Биляна Белякова бе изпратила писмо до Божидара Сърчаджиева, шеф на дирекция „ Консулски връзки “ в Министерство на външните работи, с копие до президента, омбудсмана и интернационалните отдели на Министерство на вътрешните работи и ВКП, в което по отношение на следващата молба за подпомагане на Кирил Марянски се обобщават подхванатите дейности.

Припомня се, че макар обменената забележителна по размер преписка сред българските институции, имащи отношение по случая, подготовката за приемането на Кирил в родината, планувано през май 2019 година, е осуетено от неналичието на отговор от гръцка страна по настояванията за документи, отправени неколкократно от Върховна касационна прокуратура. Българското посолство в Атина е изпратило дори нота на 14 февруари за това, че през месец януари е била планувана среща с представители на гръцкото Външно министерство, за чието осъществяване по този начин и не е получено единодушие от тяхна страна.

Поради липса на отговор от гръцките управляващи, което попречва връщането на Кирил Марянски, шефката на интернационалния отдел в Министерство на правораздаването Белякова се обръща за подпомагане към Външно министерство. Следва да се изиска удостоверен дубликат от присъдата, както и извлечение от относимите по проблема разпореждания на гръцкия Наказателен кодекс и на правосъдното предписание за връщането му в България в осъществяване на дадените от Гърция гаранции по рамково решение 2002/584 ПВР по отношение на европейската заповед за арест и процедурите за предаване сред страните членки на Европейски Съюз. Без тази информация не може да се съгласува проектът за приемането на наказаното лице от български ескорт.

Година по-късно се оказва, че по случая на Кирил Марянски развиване няма. Очакваме реакцията на служебния правосъден министър Янаки Стоилов по проблема.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР