Каква е позицията на Берлин по спора между София и

...
Каква е позицията на Берлин по спора между София и
Коментари Харесай

Каква е позицията на Берлин за България и Северна Македония?

Каква е позицията на Берлин по разногласието сред София и Скопие?

"Важно е ние като Европейски Съюз, към който принадлежи и България, да спазим обещанието си към Северна Македония ", съобщи немската държавна министърка Ана Люрман, представена от.

Ще докара ли до пробив визитата в София на новия министър председател на Северна МакедонияДимитър Ковачевски? Поне дребна крачка напред бележи решението двете държавни управления да проведат взаимно съвещание на следващия ден. Нека да напомним, че такива съвещания бяха провеждани постоянно през първите години след подписването на Договора за добросъседство през 2017 година.

"Много добър знак "

Правителствата на двете страни към този момент образуваха пет работни групи, от които се чака да дадат бърз подтик на двустранните връзки. Решението за тези работни групи беше взето по време на визитата на българския министър председател Кирил Петков в Скопие предходната седмица. Тогава двете страни се договориха още, че България ще употребява късото име Северна Македония, откакто Скопие подсигурява, че то не съдържа никакви териториални искания.

Ден преди визитата на Петков, в Скопие беше и немската държавна министърка по европейските въпроси Ана Люрман от партията на Зелените. След визитата си тя даде особено изявление за Дъждовни води, като значим акцент беше подложен точно върху връзките сред София и Скопие. Ето какво сподели Люрман във връзка разногласието сред двете страни.

Дъждовни води: Дали има вяра за пробив в двустранните връзки?

Люрман: Фактът, че новото българско държавно управление и новото македонско държавно управление недвусмислено търсят доближаване, е един доста добър знак.

Ние доста се надяваме, че двустранните въпроси, които съществуват, бързо ще бъдат решени точно в този двустранен формат.

Дъждовни води: Окуражителните сигнали от България бяха леко обезсилени от обстоятелството, че както опозицията, по този начин и президентът остро разкритикуваха решителните стъпки на новия министър председател. Каква поддръжка оферирате Вие на България, с цел да удържи министър председателят този собствен курс?

"Готови сме да подкрепим тези процеси "

Люрман: Според мен е доста значимо ние като Европейски Съюз - като повсеместен Европейски Съюз, към който принадлежи и България - да спазим обещанието си към Албания и Северна Македония. Готови сме да подкрепим тези процеси, които би трябвало да се осъществят, само че в действителност преди всичко става дума за двустранен развой. Вярвам, че за новото българско държавно управление от първостепенна значимост е да реализира прогрес в своите проекти за промени. Налице е огромното предпочитание историята да се даде на историците.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР