Каква е конституционната процедура за съставяне на ново управление в

...
Каква е конституционната процедура за съставяне на ново управление в
Коментари Харесай

Какво следва, след като падна правителството на Петков

Каква е конституционната процедура за сформиране на ново ръководство в границите на този парламент. Президентът Румен Радев би трябвало да организира съвещания и да връчи три поредни мандата в опит да се направи ново държавно управление в границите на този парламент. Сметките демонстрират, че тази процедура може да отнеме към месец - т.е., до втората половина на юли. Ако и тези опити се провалят - длъжностен кабинет и нови избори през септември или октомври са неизбежни.  

Следва връчване на първия изследователски мандат на най-голямата политическа мощ - " Продължаваме Промяната ". Те имат 7 дни да съберат болшинство.

Ако мандатът бъде върнат, президентът още веднъж няма избран ограничителен период за консултациите. Втората партия, която ще получи мандат - в тази ситуация ГЕРБ, също ще има 7 дни. Ако и те го върнат, Радев към този момент ще разполага със 7 дни, с цел да избере третата партия, която да опита да сформира кабинет.

При привършване на опциите, следва назначение на служебно държавно управление. Дотогава ръководи държавното управление в оставка. Предвид процедурите, специалисти пресмятат, че предварителни избори могат да се проведат най-рано през август, само че поради сезона на отпуските се чака вотът да бъде плануван за септември или октомври.

Конституцията не показва период, в който президентът би трябвало да връчи първия изследователски мандат. Прието е това да бъде в " рационален период ", който всекидневно е в границите на 10 дни. Случвало се е връчването на третия мандат да се бави 2 месеца. Ако и трите опита са несполучливи, по Конституция президентът би трябвало да назначи служебно държавно управление, да разпусне Народно събрание и със същия декрет да назначи дата за последващи парламентарни избори. А изборите би трябвало да се проведат в период от 2 месеца.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР