Каква би била опасността за ЕС, в случай че доставките

...
Каква би била опасността за ЕС, в случай че доставките
Коментари Харесай

Елена Йончева към МААЕ: Какъв е рискът от спиране на доставките на руско ядрено гориво за Европа?


Каква би била заплахата за Европейски Съюз, ако доставките на съветско нуклеарно гориво бъдат включени в глобите против Москва? Засега това не е по този начин, само че някои европейски депутати повдигат тематиката. Това би могло да сътвори проблеми на страните, които са изцяло подвластни от съветското нуклеарно гориво. Какъв е рискът за сигурността от прекъсването на доставките? Тези въпроси насочи евродепутатът Елена Йончева към шефа на Международната организация за атомна сила (МААЕ) Рафаел Гроси. Той беше изслушан на взаимно съвещание на подкомисията по защита (SEDE) и на комисията по външна политика (AFET) в Европейския парламент.

Има и различни способи за доставка на нуклеарно гориво, съобщи в отговор Рафаел Гроси. Той се съгласи, че в Европейски Съюз има страни, които зависят от съветските технологии, не безусловно от „ Росатом “. Според него е въпрос на суверенно национално решение на съответните страни дали да продължат комерсиалните връзки с „ Росатом “ или не. В Европейски Съюз има образци за страни, които преценят, че е по-добре да не прекъсват договорите си. Мисля, че е на първо място въпрос на търговски връзки, както и въпрос на сигурност, сподели той.

Рафаел Гроси уточни, че все още са поети голям брой начинания, чиято цел е обезпечаването на гаранции за нуклеарната сигурност в Украйна и Европа. Спазването на правилата, заложени в член 56 от протокол 1, както и член 15 от протокол 2 на Женевската спогодба от 1949г. е от изключителна значимост. Там се показва, че всички съоръжения, в които биват включени и нуклеарните централи, не следва да бъдат обект на офанзиви при въоръжени спорове.

В отговор на въпрос на ЕленаЙончева, той уточни, че поддържа постоянни контакти с представителите на „ Росатом “. Миналата седмица генералният шеф на МААЕ имаше среща с съветските си сътрудници в Истанбул. Попитан от други евродепутати за какво Русия продължава да е част от интернационалната организация, той съобщи, че решението не е в неговите пълномощия, а на страните членки. Рафаел Гроси посочи, че получава информация както от руснаците, по този начин и от украинците.

Той изясни, че се разговоря при какви условия би могъл, дружно с инспекторите на организацията, да посети територията на атомната централа в Чернобил. Генералният шеф на МААЕ сподели, че тя се управлява от съветски военни елементи, само че принадлежи на Украйна. В допълнение той уточни, че на място в Чернобил обстановката е нормализирана. Рафаел Гроси е в контакт и с двете страни, които слагат условия за инспекцията, и към този момент единодушие не може да бъде реализирано.

Що се касае за възможна нуклеарна опасност, произлизаща от обстоятелството, че наоколо до най-голямата атомна електроцентрала в Украйна и Европа - АЕЦ " Запорожие " се водят бойни дейности, Рафаел Гроси разясни, че фактически обстановката не е задоволително постоянна. По думите му дружно с украинските специалисти все още в атомната електроцентрала са ситуирани и съветски учени, чиято функционалност, съгласно него, не е напълно ясна.

За контакт с Групатана Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал:
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР