Каква беше 2023 г. - равносметка за годината и коментар

...
Каква беше 2023 г. - равносметка за годината и коментар
Коментари Харесай

Адв. Кашъмов по Дарик: Доброто развитие на политическото води и до светлина и надежда в гражданското

Каква беше 2023 година - равносметка за годината и коментар на настоящите събития направи " Голямото жури " в " Кой приказва? " по Дарик радио. Днес то е в състав социологът Елена Дариева, адв.Александър Кашъмов отПрограма Достъп до Информация, психологът и политик доцент Иван Иванов и писателят Александър Шпатов.

" Равносметката за мен като социолог е много друга от тази, която е на елементарните незанимаващи се с изборния развой хора. За благополучие през 2023 година, в края най-малко, настъпи едно известно усмиряване след бурните няколко години, които имахме, с поредност от предварителни парламентарниизбори ", уточни Елена Дариева и напомни, чепрез 2021 година три пъти ходихме на предварителни парламентарни избори, едни от които комбинирани с президентски, през 2022 година още веднъж ходихме на избори и все не успяваше да се сътвори рдовно държавно управление.

" Миналата година този " гордиев възел " беше разсечен и след парламентарните избори, които бяха през април, успяхме да образуваме, въпреки и мъчно, кабинет и той да проработи, което донесе едно известно утешение и нормалнизацаия на политическата сцена. Мисля, че можем да се поздравим с една сполучлива година. Надяваме се 2024 година също да бъде такава и да вървим единствено на постоянни избори ", добави социологът.

" Аз бих се включил към оптимизма на Елена Дариева ", означи адв. Александър Кашъмов. " Доброто развиване на политическото води и до някаква светлина и вяра в гражданското. Това идва освен по линия на опцията да се вършат политики и да се трансформират закони. Имаше и противоположна страна на този орден, а точно мощното политическо противопоставянеи бързината да се прави доста, което не се е правило от десетилетие. Въпреки това се вижда, че има една сила, която върви в добра посока ", сподели още той.

" Виждаме някакви опити за нареждане на българското общество в цивилизационния ред. Миналата година даже " Възраждане " престана да приказва за Закон за задграничните шпиони.Битката продължава, само че въпреки всичко малко стартира да се подрежда в лоното на европейското. Може и да съм прекален оптимист, има и неща, които занапред следва да стават ", добави той.

Според писателя каквото и да се е случило тази година, ние нямаме резултат от него, станало е нещо друго и то е останало обратно.

" В човешкия живот има две събития, които го карат да се оптива да премисля съществуването си - рожденият му ден и Нова година, защото стартира да си дава сметка, че има някаква цикличност и нещо се трансформира ", уточни доцент Иван Иванов.

Според него каква беше 2023 г.зависи първо от кое време го оценяваме - в случай че го оценяваме тук и в този момент е едно, в случай че го оценяваме след 100 години е друго.

" Първо, въртележката от служебни кабинети беше прекъсната и се появи някаква политическа иновация. За първи път в българскатаполитика се появява подобен феномен. Хората чакаха, че може би няма да е толкоз устойчива, само че паянтовите структури от време на време при земетресение се оказват доста постоянни. В този смисъл съгласно мен през 2023 година в България имаше повече народна власт ", сподели още психологът.

" Второто нещо, с което щезапомня годината е самобитния импийчмънт на основния прокурор и всевластието на прокуратурата по някаквъв метод към този момент е разтърсено. Третото,във външнополитически проект, са военните дейности в Украйна и ескалацията на напрежението сред Израел и Палестина. Четвъртото е, че може би за пръв път имаме година без пандемична рецесия. това е пост-Ковид обстановка, от която излизаме, и тази биологична застрашеност, най-общо казано, която усещаше човешкия жанр, я няма.

Елена Дариева означи, че пандемията в действителност заразява обществото със боязън.

Тя показа и социологически данни, показващи, че в действителност българите посрещат с оптимизъм 2024 година " Те гледат на нещата в България като на по-малко трагични на фона на протичащото се в света ", уточни социологът.

Според проучванията 48% от българите чакат 2024 година да бъде по-добра от актуалната, а други 7% споделят,че чакат да бъде толкоз добра, каквато е била и 2023 година, тъй като те правят оценка и нея като добра. В персонален проект оптимизмът е още по-осезаем - 53,4% споделят, че чакат годината да бъде по-добра в персонален проект за тях, а 9% чакат да бъде толкоз добра, колкото 2023 г.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР