Както знаете, през последните 24 часа има движение на войсково

...
Както знаете, през последните 24 часа има движение на войсково
Коментари Харесай

Денков категоричен: Няма никаква пряка опасност за България заради пуча в Русия

" Както знаете, през последните 24 часа има придвижване на войсково формирование, част от армията на Пригожин, тръгнало на север към Москва и в околните часове се чака да дойде в подстъпите на града.

Затова направихме заседание с разследващите служби, които имат информация, която не е общодостъпна (...) Обменихме информацията, която сега е налична.

И това, което е ясно е ясно все още, е, че няма никаква непосредствена заплаха за България или жителите, които се намират на нашата територия.

В това отношение всички би трябвало бъдат спокойни - няма нищо, което да наподобява притеснително към този миг. "

Това съобщи министър председателят Николай Денков. Той организира изключително заседание, в което взеха присъединяване вицепремиерът и външен министър Мария Габриел, военният министър Тодор Тагарев, вътрешният подобен Калин Стоянов, началникът на защитата адмирал Димитър Евтимов, шефовете на службите ДАНС, военно и цивилно разузнаване.
 Лукашенко склонил Пригожин да спре
Лукашенко склонил Пригожин да спре

Пригожин обръща колоната

Срещата, извършена изключително, стартира към 19 часа в съботния ден , като задачата й бе да се обсъдят всички възможни опасности за сигурността на страната и за живота и здравето на българските жители на територията на РФ, както и готовността на страната за реакция при пораждане на нужда.

Основна част от диалозите сред министрите, началника на защитата и шефовете на служби са били съсредоточени към това какво се случва с българските жители, живеещи в Руската федерация.

" Министерството на външните работи следи с нараснало внимание протичащото се в Руската федерация, в непрестанен контакт сме в сътрудниците ни от Европейски Съюз и НАТО , с посолството ни в Москва. И разясняваме събитията с оглед грижа за сигурността сигурността на нашите сънародници на територията на Русия. Още през вчерашния ден Министерство на външните работи предизвести български жители да заобикалят пътешестване на територията на Русия. (...) При потребност от подпомагане българските жители могат да се обръщат към посолството на Република България в Москва и генералното консулство в Санкт-Петербург. Сигнали и молби за подпомагане се одобряват непрекъснато и на телефонните линии , и на електронен адрес, оповестен на уеб страницата на Външно министерство ", добави вицепремиерът и външен министър Мария Габриел.

Засега обаче молби за евакуация от страна на българи няма постъпили в дипломатическите ни представителства, само че страната ни е подготвена да реагира мигновено при предпочитание на български жители да изоставен РФ.

Минути преди брифинга в Министерски съвет в съветските осведомителни организации излезе информация, че след целодневни диалози президентът на Беларус Александр Лукашенко е .

Българските представители обаче, става известно, нямаха информация по въпроса . " Аз персонално не мога да разясня това. Един от изводите от срещата беше, че се пускат най-различни информации и би трябвало да се употребяват единствено надеждни източници. Така че не бих желал да злоупотребявам ", отговори на въпрос на News.bg Николай Денков.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР