Както знаем, не само в Русия се случват такива събития...

...
Както знаем, не само в Русия се случват такива събития...
Коментари Харесай

Путин сравни московските протести с "жълтите жилетки"

Както знаем, освен в Русия се случват такива събития... Гост съм и ми е неловко да приказвам за това, само че съм заставен, тъй като задавате такива въпроси. Всички знаем за събитията, свързани с така наречен жълти жилетки, в които, както ни се коства, по наши калкулации, починаха 11 души, 2500 бяха ранени, в това число 2000 служители на реда. "

Това сподели съветският президент Владимир Путин в първия си коментар във връзка продължаващите седмици наред опозиционни митинги в Москва против отхвърли да бъдат регистрирани самостоятелни претенденти за локалните избори на 8 септември и полицейското принуждение над опитващите се да проведат шествия и манифестации.

Путин е на посещаване във Форт Брегансон, лятната резиденция на френския президент, където след срещата с Еманюел Макрон двамата разговаряха с публицисти. Френският държавен глава се пробва да разиска с него основни интернационалните въпроси преди срещата на върха на Г-7 на 24-26 август в Биариц.

Путин добави още, че не желае в Москва да се стига до събития като тези с " жълтите жилетки " и даде обещание да стори всичко допустимо те са протичат в границите на закона.

" Никой - нито управляващите, нито някакви групи от жители - няма право да нарушава закона и да довежда обстановката до парадокс или до конфликти, а отговорните ще бъдат осъдени ", разяснява още той, представен от РИА " Новости ". Обяснението му е, че всичко това е обвързвано с изборния цикъл и управляващите не трябва да пречат на мирните митинги.

Президентът поддържаше отдалеченост от събитията, в които на улиците излизаха десетки хиляди хора, бяха задържани - постоянно със мощ - близо 2000 души, а десетки са упрекнати в присъединяване в несанкционирани манифестации или в образуване и подстрекателство към вълнения. При първия по-голям митинг Путин се спусна с батискаф на дъното на Финския залив, при най-големият от 2012 година насам позволен протест той бе на събор на рокерите " Нощни вълци " в Крим.

Руски анализатори разясниха, че това е типично негово държание - да премълчава и да изчаква, до момента в който се обясни кое приложено средство е най-ефективно, след което да го утвърди постфактум. Този път обаче се появиха и признаци, че федералните силови структури в действителност са поели контрола над Москва и се конкурират между тях да впечатлят президента, с цел да засилят въздействието си в Кремъл.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР