Както всеки ака, така и всеки има газове. Но причините

...
Както всеки ака, така и всеки има газове. Но причините
Коментари Харесай

Какво казват газовете за вашето здраве?

Както всеки ака, по този начин и всеки има газове. Но аргументите за изпускане на газове могат да бъдат разнообразни и от време на време това може да е мотив за безпокойствие.

" Като детски гастроентеролог непрекъснато ме питат за това ", споделя доктор Марк Коркинс, шеф на отдела по детска гастроентерология в Здравния теоретичен център на Университета на Тенеси, съобщи CNN. " Има два източника на " газове " и не всички газове са газове. Част от това, което минава през нас, е въздух. Всички ние гълтаме малко въздух, а някои хора гълтам доста въздух. Сега това наподобява е без аромат. "

От друга страна, същинският газ е най-вече непряк артикул от ферментацията на храната в дебелото черво, споделя Коркинс, който е и професор по педиатрия. " В дебелото ни черво живеят (милиарди) бактерии.... Ако ние не усвоим храната, бактериите ще го създадат. "

Що се отнася до количеството пространство, което заемат газовете, същинската договорка също е с по-голям размер и се случва по време на придвижването на храната през дебелото черво, добави той.

Изпускането на газове " сред пет и петнадесет пъти дневно... е изцяло обикновено ", споделя доктор Уилям Чей, професор по гастроентерология в Мичиганския университет. " Това е по този начин, тъй като хората са разнообразни във връзка с метода, по който действа техният (стомашно-чревен) тракт, на микробиома, който живее в стомашно-чревния тракт, и на това, което ядат. Всички тези неща са в действителност основни фактори за установяване на това какъв брой постоянно отделяте газове, какъв брой доста отделяте газове и по какъв начин миришат вашите газове. "

Някои миризми са по-остри от други заради тези аргументи, споделят специалистите, само че няма миризми, които да са червен байрак.

Газовете не са толкоз значим индикатор за здравето на червата, колкото честотата и структурата на изхожданията. Но изборът на хранителен режим може да докара до повече или по-малко газове и има избрани моменти, в които си коства да се спомене на лекаря за газовете.

Фактори за метеоризъм

Чревната флора е значима, тъй като оказва помощ на организма да създава витамини и някои от късоверижните мастни киселини, които подхранват лигавицата на дебелото черво, тъй че малко газове (от тези процеси) са потребни - споделя Коркинс. " В противоположен случай не храним нашата флора, която в действителност е симбиотична връзка ", добави той.

Но това, което може да докара до формиране на газове или до несъразмерни количества от тях, е потреблението на храни, които са по-трудни за храносмилане и заради това е по-вероятно да ферментират, споделят специалистите.

" Старата класика е бобът, а в него има протеин, който нормално е сложен за храносмилане ", сподели Коркинс.

Бобът е един от източниците на FODMAPs - ферментиращи олигозахариди, дизахариди, монозахариди и полиоли. Това са късоверижни въглехидрати или захари, които при някои хора се усвояват неприятно от тънките вътрешности, което води до храносмилателни проблеми като газове, конвулсии, диария, запек или отичане на стомаха. Храните с високо наличие на FODMAPs включват някои зеленчуци, плодове, нишестета и млечни артикули, като карфиол, чесън, ябълки, праскови, мляко, пшеница и царевичен сироп с високо наличие на фруктоза.

" Много от нас неумишлено ядат доста FODMAPs, само че всеки има малко по-различен модел във връзка с това какъв брой добре може да ги всмуква и метаболизира ", споделя доктор Рена Ядлапати, професор по медицина в отдела по гастроентерология в Калифорнийския университет в Сан Диего.

" Някои хора ще имат проблеми, когато ядат доста алено месо ", сподели Чей. " Всъщност, (за) съвсем всички, в случай че ядете задоволително алено месо, няма да можете да смилате вярно или да абсорбирате цялото и то ще стигне до дебелото ви черво, където ще ферментира, с цел да създава газове и химикали. "

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР