Както в обявените след 2020 г. приеми на проектни предложения

...
Както в обявените след 2020 г. приеми на проектни предложения
Коментари Харесай

МЗм: Няма ограничение за земеделските производители да изготвят и изпълняват проекти в цялата страна

Както в оповестените след 2020 година приеми на планови оферти по „ земеделските “ ограничения от ПРСР 2014-2020 година, по този начин и в интервенциите, включени в Стратегическия проект 2023-2027 година няма ограничаване за земеделските производители да изготвят и извършват планове на територията на цялата страна. Няма да бъде даван приоритет на планове, изпълнявани на територията на селските региони на страната, оповестиха от Министерството на земеделието..

Дефиницията за „ селски региони “, прилагана в програмен интервал 2014-2020 година, както и в „ преходния “ интервал 2021-2022 година обгръща тези региони, в които няма обитаемо място с население над 30 000 поданици. В тази формулировка попадат 232 броя общини.

До 2019 година при оповестяването на приеми главно по „ земеделските “ капиталови ограничения 4.1 „ Инвестиции в аграрни стопанства “ и 4.2 „ Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански артикули “ в критериите за оценка на плановите оферти беше заложено, че приоритет (допълнителни точки) ще получават планове, които се извършват на територията на селските региони на страната.

През 2020 година този приоритет отпадна и не беше включен като аршин за оценка при стартирането както на целевия „ животновъден “ банкет по подмярка 4.1, по този начин и при стартирането през 2021 година на приемите по подмерки 4.1 и 4.2.

Предложената формулировка за „ селски региони “, която ще се ползва в програмния интервал 2023-2027 година дефинира като такива общини, на територията на които няма обитаемо място с население над 15 000 поданици. При използването на новата формулировка в обсега на селските региони ще влязат 215 броя общини.

И в границите на идващия програмен интервал 2023-2027 година по интервенциите, свързани със земеделско произвеждане и преправка, няма да бъде даван приоритет на планови оферти, които ще се извършват на територията на селските региони на страната.

Заложените цели и цели в Стратегическия проект ще се реализиран посредством поощряване на ефикасното потребление на ресурсите, в това число точно и интелигентно земеделие, нововъведения, цифровизация и рационализация на индустриалните машини и съоръжение, стимулиране основаването на къси вериги на доставки и развиването на локални пазари на територията на цялата страна.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР