Както стана ясно по-рано тази вечер, ГЕРБ-СДС внасят вот на

...
Както стана ясно по-рано тази вечер, ГЕРБ-СДС внасят вот на
Коментари Харесай

Може ли да падне „кабинетът Петков” и какво показва парламентарната аритметика

Както стана ясно по-рано довечера, ГЕРБ-СДС внасят избор на съмнение против съдружното държавно управление на Кирил Петков. Те оповестиха, че ще водят договаряния за поддръжка на вота с всички парламентарни групи , започвайки от най-малката измежду тях.

За да падне кабинетът, належащо е настояването за неговата оставка да бъде подкрепено от повече от половината депутати . Ето и какви са възможностите това да се случи при актуалната политическа конюнктура и разпада в обединението.

Управляващата коалиция сред " Продължаваме промяната ", Българска социалистическа партия и " Демократична " може да разчита на 114 гласа , при положение, че получат поддръжка от петимата депутати, които напуснаха Има Такъв Народ . Без тях гласовете им са 109.

От друга страна в случай че настояването на ГЕРБ бъде подкрепено от Движение за права и свободи и " Възраждане " , които неколкократно към този момент се оповестиха за оставка на кабинета, те ще съберат 106 гласа . Ако към тях прибавим и 15-те депутати, които са останали в " ИТН " , това прави 121 народни представители .

 конституция Конституция на България

Според Конституцията на Р България предлагането за оставка на държавното управление е признато, когато за него са дали своят вот повече от половината от всички народни представители.

Или другояче казано 121 души от общо 240 , колкото е броят на депутатите в Народното събрание. Ако има депутати, които гласоподават " въздържал се ", техните гласове действително също се броят в интерес на вота на съмнение.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР