Както Sofia24.bg ви съобщи на 28 септември банята в Банкя

...
Както Sofia24.bg ви съобщи на 28 септември банята в Банкя
Коментари Харесай

Царската баня в Банкя отваря врати за първи път след 2000 година

Както Sofia24.bg ви заяви на 28 септември банята в Банкя отваря порти за гости. Ето какво написа по този мотив кметът на София - Йорданка Фандъкова, в персоналния ди профил във Facebook:

" Реставрирахме Царската баня в достоверния тип на всеки подробност. Тя беше в извънредно тежко положение, оставена да се разрушава. Благодарение на общите ни старания с Рангел Марков - кмет на регион " Банкя " извънредно красивата постройка е възобновена в цялостния й искра.

От на следващия ден всеки, които желае може да употребява термалната зона на минералната баня, СПА центъра, който се намира в сутерена, както и достоверните термални басейни. Банята към този момент ще се стопанисва от общинското сдружение " Софийски парцели “, които имат опит в ръководството на аквапарка в парк " Възраждане “.

Банята в Банкя, наричана Царската баня, е издигната по времето на цар Фердинад. Проектирана е от проф. Карл Хохедер, който приключва плана през 1906 година и на 24 май 1911 година банята е била публично открита ".

Председателят на СОС Георги Георгиев също означи събитието с обява в обществената мрежа: " От две години поставяме старания да реставрираме и ремонтираме тъй наречените Царска баня, открита още по времето на Фердинанд през 1911 година Ето, 111 години по-късно тя още веднъж ще работи. В Столичен общински съвет намерихме вярното решение като я предоставихме за ръководство на общинското сдружение “Софийски парцели ", чийто екип има опит и се оправя добре.

Банята отваря порти за жители за първи път след 2000 година, а от на следващия ден ще може да я употребяват софиянци и гостите на столицата всеки ден от 9:00 до 20:00 часа. Посетителите ги чака термална зона с минерален басейн, както и СПА зона със солна стая, сауна и парна баня. Децата и учениците ще употребяват 30 % отстъпка, а пенсионерите - 50 % понижение в делничните дни до 16:00 часа ".

Сградата е била затворена през 2000 година, а реставрацията и социализацията на банята с възобновяване в достоверен тип на всеки подробност са траяли към две години, припомни кметът на Банкя Рангел Марков, който е пряко зает с организацията и контрола на дейностите. Реставрацията на Минералната баня, която бе осъществена през последните години, върна достоверния тип на забележителната постройка в парка на Банкя както по отношение на интериора, по този начин и на екстериора, разкриващи нейната културна и историческа стойност. Минералната вода ще се употребява и за отопление на постройката.

От 30 септември термалната зона с достоверния басейн и уелнес зоната ще бъдат отворени за гости. Минералната баня ще се стопанисва от общинското сдружение " Софийски парцели “ до осъществяване на избор на концесионер.

В Деня на отворени порти на банята взеха присъединяване ръководителят на Столичния общински съвет Георги Георгиев и общинските съветници Ана Стойкова и Николай Стойнев, както и доста жители на Банкя. По време на събитието кметът на Банкя Рангел Марков благодари на столичния кмет Фандъкова за нейната ангажираност по съхранението и възобновяване на знаковата постройка.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР