Както след всяка голяма трагедия, предизвикана от пиян или дрогиран

...
Както след всяка голяма трагедия, предизвикана от пиян или дрогиран
Коментари Харесай

Как доверчивата прокуратура вярва на водачи с над 1,2 ‰ и с изумителни истории

Както след всяка огромна покруса, провокирана от пийнал или дрогиран лидер, и след тази пред хотел " Хемус " обществото жужи, недоволства, търси виновника... Задължително е да се каже, че Георги Семерджиев не е единствено причинител - той е резултат. От една система, която за над 15 години шофиране не е намерила метод да се " оправи " с този човек, който очевидно няма място зад кормилото, а май и изобщо измежду обществото. Но последното ще реши съдът - обикновно практиката е, че когато " се обърне каруцата ", такива го отнасят, и то показно.

После всекидневно всичко утихва, всеки продължава " далаверката " от позицията, на която е, и по този начин - до идващия (за страдание!) път.

Този път обаче - в светлината на връзките сред прокуратурата и изпълнителната власт, държавното обвиняване и Министерство на вътрешните работи си разменят взаимно тежки обвинявания кой е по-виновен за случая " Семерджиев ".

Прокуратурата образува досъдебно произвеждане да търси кои чиновници са упражнявали " чадър " над безумния джигит, който от години ръководи дрогиран, без брошура, с подправени номера и така нататък Едва ли има подозрение, че такива е имало и че доста пъти е минавал " метър " по някакъв непонятен метод.

Клуб Z пък описа за разпореждане на младши прокурор, с което отхвърля да му образува дело преди години, тъй като той - въпреки да знаел, че ръководи без брошура, не осъзнавал, че нарушава закона и е за затвор... И всичко това - тъй като Министерство на вътрешните работи не му е връчило наказателното разпореждане присъствено.

Ето още няколко забавни образеца - въпреки и за други водачи, които оставяме без коментар:
По бул. " Васил Левски " в столицата
На 28 ноември 2021 година към 22:40 ч лидерката И. Г. е спряна, до момента в който управлявала " Порше Кайен " на " пъпа " на София по бул. " Васил Левски " и Графа.

На служителите на реда им направило усещане, че джипът на дамата " леко криволичи " - както е отразено и в документите. Пробата с дрегер се оказала позитивна, шофьорката била съпроводна от КАТ до " Св. Анна ", където кръвната ѝ проба посочила 2,40 промила(защо ли е криволичела?!, б.р.).

Въпреки това прокурор от СРП приключва производството, т. е. - отхвърля да упреква дамата с поршето кайен, като постановява, че:

" Обвинителната теза във връзка с Г. се явява голословна и несъстоятелна. "

Ама по какъв начин по този начин - нали 2,40 на кръвно проучване?!

Прокурорът приема на база показанията на две приятелки на И. Г. - че трите били в заведение наоколо, " поръчали и консумирали безалкохолни питиета ", когато към тях се включил чужд мъж, Същият този човeк донесъл " тъмна бутилка с незнайно наличие ".

Той правил на лековерните дами компания в продължение на 40-50 минути...

"... и на няколко пъти ги почерпил с питието от бутилката, без обаче да даде информация за типа, произхода и наличието му ".

Сигурно няма да повярвате, само че по-късно лидерката се почувствала зле и си тръгнала първа. Чак след нея си тръгнали и приятелките - с сходни признаци.

Те удостоверили, че тя им споделила, че към този момент в колата ѝ прилошало доста, добросъвестно решила, че не може да кара, само че пък...

... за зла неволя била спряна от патрула на КАТ тъкмо, " до момента в който търсела опция да спре на безвредно място, тъй че да не пречи на останалите участници в придвижването ".

На базата на това - макар съществуващите дрегер и проба от кръвно проучване прокурорът приема, че няма доказателства, че е седнала зад кормилото " знаейки, респективно съзнавайки, че директно преди този момент фактически е използвала алкохол ".

Повтаряме - дамата с " Поршето Кайен " е използвала от непознатия мъж и от неговата тъмна бутилка с незнайно наличие до степен, че да ѝ покаже - 2,40!
https://www.clubz.bg/uploads/2022/07/кайен 2-2 CR.jpg " border= " 0 " alt= " " width= " 558 " height= " 266 " /> Прокурорското разпореждане за преустановяване разказва историята с непознатия и неговата " тъмна бутилка ".
Да прибавим, че се касае за столична адвокатка - родена 1983 година
1,64 промила в " Младост "
Датата е 28 февруари тази година, на разсъмване в 5:35 ч - патрул стопира в жк " Младост " Р. Д., който кара " Мерцедес ".

Той отхвърля проучване с дрегер и в резултат на връчения му от служителите на реда ваучър за проучване отива в " Св. Анна " (бившата Окръжна болница), където по подобаващ ред - с кръвен тест му откриват алкохол 1,64. Т.е. - съгласно Наказателния кодекс, към този момент е за съд, а не за акт по Закона за придвижване по пътищата.

От районното пращат досъдебното производтво на прокурор в СРП.

Мъжът вади " остаряла като света " версия: бил с приятелката си на разсъмване, когато се разстроил, тъй като заговорили за починалия му татко. Жулнал някакво неуточнено количество уиски... И всичко това ставало към 5:20 ч. Точно тогава обаче на нея ѝ станало неприятно и тъй като на намерили различен превоз - тръгнал да я кара към болница... От терзание отказал да " духа " на дрегер - да не би да му покаже.

В кръвното проучване към този момент е отразено, че пил 50 мл уиски много по-рано - към 1:20 ч. И все пак посочило забележителните 1,64 на хиляда.

Може би в припадък на човечност младши прокурорът постановява, че " при по този начин откритата фактическа конюнктура и с оглед събрания доказателствен материал " досъдебното произвеждане против Д... следва да бъде прекъснато. Причината, че - макар съществуването на резултат от кръвен тест, който нормално е неопровержимо доказателство в този вид каузи, " обвиняването не е потвърдено по неоспорим метод ".

А това е по този начин, тъй като е налице " пропуск във връзка с веригата на доказване " - той е, че служителите на реда, откакто Д. отказал проучване с дрегер, са му връчили ваучър за проучване, не са го завели персонално в " Св. Анна ", а той е бил освободен самичък да върви. Въпреки че индивидът се явил и е дал кръв, която посочила горепосочения резултат, прокурорът постановява:

"... Налице е основателно подозрение по отношение на това - каква е била концентрацията на алкохол в кръвта на обвинения все още на прекъсване на автомобила от чиновниците на реда, както и по кое време е образувана откритата в химическо проучване централизация от 1,64 промила. "

Просто казано - прокурорът споделя, че индивидът може пък да е пил, откакто служителите на реда са го пратили да отиде на проучване в " Св. Анна ". Нищо че самият обвинаем не твърди такова нещо. На база на това правно умозаключение делото е прекъснато с отвод.

Иначе съответно този лидер е роден 1987 година, наказван е неведнъж - за скорост, паркиране, липса на механически обзор, документни нередности.

Разполагаме и с трето разпореждане - от Горна Оряховица, където пък прокурорът, като се изключи че приключва производството, разпорежда категорично... да се унищожи тестът от алкотеста.

Иначе точно през днешния ден Софийска районна прокуратура се похвали, че е образувала над 400 досъдебни производства за шофиране след приложимост на алкохол или опиати за първото шестмесечие на годината.

В справката обаче не се споделя какъв брой са прекъснати, какъв брой са отводите от формиране и - примерно - с какви претекстове.

Иначе четем, че са импортирани 283 обвинителни акта и са наказани 350 лица.

Ето и известието в оригинал:

Над 400 досъдебни производства за шофиране след приложимост на алкохол или опиати са формирани от началото на година в Софийска районна прокуратура

435 са новообразуваните досъдебни производства за шофиране след приложимост на алкохол и/или опиати от началото на годината до края на юни в Софийска районна прокуратура (СРП). За съпоставяне от 01.01.2021 година до 30.06.2021 година новообразуваните досъдебни производства за закононарушения по член 343 Б са 360, от което може да се направи извод, че тази година има растеж на тези действия.

Повече са и импортираните обвинителни актове за първото шестмесечие за тази година спрямо предходната. За 2022 година са импортирани 283 обвинителни акта по отношение на лица, карали в нетрезво положение, до момента в който за първото шестмесечие за 2021 година са 192.

От началото на 2022 година до 30.06.2022 година по обвиняване на СРП са наказани 350 лица за шофиране след приложимост на алкохол и/или наркотични субстанции. 324 обвинени са лишени от право да ръководят МПС за избран период, а на част от наказаните лица са наложени и санкции в размер на 28 910 лв..
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР