Както се оказа, САЩ се страхуват от Иран не по-малко

...
Както се оказа, САЩ се страхуват от Иран не по-малко
Коментари Харесай

„Стига Байдън да не се разстрои“: ирански военни кораби навлизат в „слабините“ на Съединените щати

Както се оказа, Съединени американски щати се опасяват от Иран не по-малко от Русия и Китай. Два кораба на иранския флот, които неотдавна влязоха в пристанището на Рио де Жанейро, накараха американците да потръпнат от непредвидената мисъл, че могат да си го получат освен от Москва или Пекин.

Покажете престижа на иранския народ “

86-ата флотилия на Военноморски сили на Иран, състояща се от леката фрегата Dena (клас Moudge съгласно иранската класификация) и „ корабът-майка “ Makran, неотдавна пусна котва в Бразилия, в пристанището на Рио де Жанейро. Това провокира главоболие в Пентагона и поредност от доста нервни изказвания от Вашингтон. Каква е повода?

И двата кораба са под наказания на Съединени американски щати като част от изпълнителната заповед, подписана от администрацията на Обама „ За блокиране на собствеността на иранското държавно управление и иранските финансови институции “. Бразилците пренебрегват тези наказания.

Освен това екипажът на кораба Makran, по утвържденията на Майкъл Маккол, ръководител на комисията по външни работи на Камарата на представителите на Конгреса на Съединени американски щати, „ е обвинен в присъединяване в доставката на оръжия за Венецуела “.

Според иранската осведомителна организация ИРНА тези кораби обикалят света " с обръщение за мир и взаимност " и в това време показват " възходящата военна и морска мощност на Ислямска република Иран ". „ Посланието за мир и взаимност “ наподобява е признато задушевно в Бразилия, чийто президент Инасио Лула да Силва се поколеба малко за видимост, дали да им разреши да влязат във „ втората бразилска столица “.

Това не беше техническа спирка на бразилско пристанище, а авансово планувано приятелско посещаване от двете страни по случай 120-годишнината от установяването на връзките сред двете страни. През 1903 година тогавашният президент на Бразилия Родригес Алвес и шахът на Персия Мозафередин Шах Каджар подписват контракт за другарство и търговия.

По думите на бразилското министерство на външните работи „ честването на 120-ата годишнина от установяването на връзките сред нашите страни е повода бразилското държавно управление да разреши на два кораба на иранския флот да дебаркират “ край бразилския бряг.

Дори директният напън върху Бразилия от страна на Вашингтон не можа да предотврати това посещаване. В очакване на навлизането на ирански кораби посланикът на Съединени американски щати в Бразилия Елизабет Багли прикани управляващите на тази южноамериканска страна „ да не разрешават на тези кораби да влизат в бразилските пристанища “.

Говорителят на Държавния департамент на Съединени американски щати Нед Прайс сподели в навечерието на визитата на иранските кораби, че Вашингтон " разисква този въпрос с бразилските си сътрудници и желае да бъде сигурен, че Иран няма да получи поддръжка и няма да може да се възползва от опциите на други страни в нашето полукълбо. " Но бразилците го направиха по собствен метод.

Тръгнаха тук всякакви да вършат дипломация! “

Междувременно, както означават бразилските политолози, " случаят " с иранските кораби има дълбоки исторически корени. Те се крият във обстоятелството, че актуалният президент на Бразилия Инасио Лула да Силва, който преди този момент е заемал два пъти поста държавен глава, от дълго време счита Иран за един от главните дипломатически сътрудници на страната си. Въпреки натиска на Съединените щати, той се придържа към същия курс и в този момент, откакто стана президент на страната за трети път.

Развитието на връзките с Иран беше един от главните опити на Лула да укрепи интернационалната позиция на Бразилия по време на предходните му президентски мандати. През 2010 година той посети Техеран, с цел да се срещне с тогавашния президент Махмуд Ахмадинеджад и да улесни опита му да посредничи в нуклеарна договорка сред Иран и Съединените щати.

- написа в тази връзка авторитетният латиноамерикански изчерпателен портал Pucará Defensa. Лула даже действаше като медиатор сред Иран и Турция в границите на разискването на нуклеарната договорка.

Има една пикантна детайлност. Лула, както може да наподобява на обществеността, „ се колебаеше дали да позволи или не “ влизането на ирански военни кораби в пристанището на Рио де Жанейро. Когато иранците към този момент бяха минали Магелановия пролив, навлязоха в Южния Атлантик и се насочиха към Рио, към момента нямаше публично решение.

Факт е, че тези дни Лула беше на посещаване във Вашингтон, преговаряше с президента Байдън и не искаше да разстройва „ остарелия Джо “ с „ неприятни вести “. Веднага откакто визитата на Лула в Щатите завърши и той отлетя вкъщи, иранските кораби незабавно получиха позволение да дебаркират в пристанището на Рио. Шамар за американците, гласовит и лют.

Бразилия – това не е основното?

Междувременно, съгласно районната преса, визитата на ирански кораби в Бразилия не е това, което тревожи най-вече Съединени американски щати. Акцентът на околосветското корабоплаване беше плануваното прекосяване на кораби през Панамския канал. Карибско море, където отиват корабите, насочващи се от Тихия океан на изток, са самите слабини на Щатите, откъдето е допустимо да се удари американска територия.

Както се оказа, Съединени американски щати оказват напън върху Панама, с цел да не даде позволение на иранците да преминат през канала. Въпреки това Панама даде зелена светлина, в случай че Техеран " не изрази неприязън и заплати всички такси " за потреблението на канала.

Иранците към момента не са се възползвали от " солидната вежливост " на Панама и са заобиколили Южна Америка от юг. Но фактът остава: освен Бразилия, само че и Панама - в миналото дисциплиниран васал на Съединените щати - остана глуха за виковете от Вашингтон. Освен това още не е вечер. Според иранската осведомителна организация Tasnim, която се базира на изказвания на иранския контраадмирал Шахрам Ирани, „ иранска флотилия се чака да се насочи към Панамския канал през идващите седмици “.

СПо думите на кубинското издание Diario de Cuba, 86-та флотилия на иранския флот е една от трите флотилии на страната, ситуирани сега в интернационалните води. 88-ма флотилия е в Индийския океан, 89-та е в Тихия океан.

Американският сенатор Марко Рубио изрази безпокойствие от „ възходящото наличие на Иран в Западното полукълбо “, защото „ има намерение да поддържа леви марксистки режими, които ще подкопаят мира и стабилността в целия район “. Държавният департамент на Съединени американски щати също разгласи паника " по отношение на опитите на Иран да реализира военно наличие в Западното полукълбо ".

Какво от това?

Навлизането на ирански военни кораби в Рио де Жанейро свидетелства за няколко значими условия.

Първо, Бразилия, която е един тип дипломатически справочник за другите страни в района, показва намерено и съвсем язвително предизвикателство към Вашингтон. Лула да Силва прави това, без да се преценява с евентуалните последици. И това е одобрена наклонност в района. Други огромни страни на континента се държат по същия метод - Мексико и Аржентина, да не приказваме за Куба, Венецуела, Никарагуа и Боливия. Миналогодишната " Среща на върха на двете Америки " красноречиво сподели това.

Второ, Лула е един от основателите за основаването на БРИКС през годините на предходното си президентство и има съответния престиж в организацията. Като се има поради, че Иран към този момент е подал молба за присъединение към BRICS, както и мощните обичайни ирано-бразилски двустранни връзки, Бразилия наподобява поема ролята на главния „ промотор “ на Иран в BRICS.

По-рано външното ни министерство съобщи, че не би трябвало да чакаме бързо решение за разширението на БРИКС.

Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков предизвести, че Москва няма да разкрива детайлности за разговора за разширение на организацията, защото това е „ внимателен развой “ и работата за увеличение на участието в асоциацията ще се построява „ въз основата на -задълбочени съвещания “ на „ петте “ страни.

Изглежда, че Бразилия покровителства Техеран в границите на БРИКС, който се трансформира в привлекателен център за доста страни, които не имат намерение да се класифицират като детайли от западния свят.

И трето, не може да се изключи, че иранският флот координира активността си в Световния океан с Русия в границите на актуалната геополитическа обстановка. Но дано в този момент не разширяваме тази тематика.

Превод: Европейски Съюз

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо` и в 25 МИР-София с преференциален №105. Подскажете на вашите другари в Ловеч и София кого да поддържат!?



Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР