Както се изрази водещата Люба Кулезич в своето предаване „Честно

...
Както се изрази водещата Люба Кулезич в своето предаване „Честно
Коментари Харесай

Василев и Божков се оказаха прави за Гешев - слаб е, потвърди го и Европейският съд

Както се изрази водещата Люба Кулезич в своето предаване „ Честно казано “ по Евроком: „ Това решение нанася апокалиптичен удар върху дейностите на българската прокуратура по принцип и в частност. И по този начин – в този момент са на ход Цветан Василев и Васил Божков, които на процедура към този момент не могат да бъдат годно екстрадирани, защото съдът не е бил сезиран от прокуратурата при настояването за тяхното задържане още на стадия на досъдебното авансово произвеждане. Така е бил нарушен правилото за двустепенен надзор и проверка-преценка от съд при издаване на Европейска заповед за задържане “.

На 04.06.2020 година основният прокурор Иван Гешев е в Ябланица, където бори престъпността. Пред публицисти той декларира: „ Срещу Васил Божков са изпратени документи в ОАЕ. Цветан Василев и Божков имат едни и същи ползи – те имат интерес да има слаба страна и прокуратура. Очаквам в скоро време да бъдат екстрадирани. Никой не упреква американската страна, че един разбойник 16 години се укрива в Съединени американски щати. Интересът на двамата обвинени е да има слаба прокуратура, с цел да може да бъде командвана, да може да си крадат, както до момента 30 години, безнаказано, да не бъдат търсени, да не бъдат прибирани в арестите. Тези хора е обикновено да развиват подправените вести по какъв начин българската прокуратура не си е свършила работата и по тази причина се укриват “, гордо прибавя обвинител №1.

Оказва се, че Европейският съд е на мнение, че българската прокуратура е слаба и не си прави както би трябвало работата.

Гешев постоянно е твърдял, че прокуратурата е мощна. Друга е истината: имаме силова прокуратура, ръководена по силов метод. Тя е превърната от предшественика му и от него в силов орган, в бухалка против всички неуместни на властта и по-конкретно на кръга към Делян Пеевски, към който принадлежи самият Гешев. Самият Гешев е подвластен от Пеевски, Борисов и Доган, тъй като без тях в никакъв случай не би се оказал там, където е в този момент.

Фактът, че нито Сръбските правосъдни управляващи, нито тези в ОАЕ реагират позитивно на настояванията на Гешев за екстрадиция на банкера Василев и предприемача Божков е индикативен. Не е значимо какъв брой обвинявания им е повдигнала прокуртурата – тя това умее, - драмата е в неналичието на годни доказателства. Пет хиляди страници обвинителен акт по делото „ КТБ “ към този момент над две години не могат да убедят никого, че Гешев разполага с нещо съществено за този правосъден развой, крепящ се на съмнителни свидетелски показания.

Същото важи и за доста други жители, с изключение на тези двамата. Десетки българи минават през арестите, биват мачкани с инспекции или търсени в чужбина, защото прокуратурата не е сезирала съда при настояването за тяхното задържане още на стадия на досъдебното произвеждане. Така е бил нарушен правилото за двустепенен надзор и проверка-преценка от съд при издаване на Европейска заповед за задържане.

Ибрици на властта към този момент упрекнаха в корупция двама американски сенатори и показаха подозрения по отношение на писмото на Европейската прокуратура, с което се повдига въпросът към номинирането на 7 от общо 10-те претенденти за българската квота. Мръсни внушения бяха направени и по адрес на Лаура Кьовеши, началник на Европейската прокуратура.

И Европейският съд ли в този момент ще бъде упрекнат в корупция и непросветеност? Гешев и гешевистите май единствено това могат…

Д-р Димитър Попкутуев
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР