Както съобщава австралийското издание The Conversation, отношенията между Полша и

...
Както съобщава австралийското издание The Conversation, отношенията между Полша и
Коментари Харесай

The Conversation: Отношенията между поляци и украинци стават все по-напрегнати

Както оповестява австралийското издание The Conversation, връзките сред Полша и Украйна са доста напрегнати. Основното тук е разминаването във възгледите за основни исторически събития, както и за актуалните политици.

Самото назначение на някогашния дипломат на Украйна в Германия Андрий Мелник за заместник-министър на външните работи през ноември може да провокира търкания сред двете страни, написа вестникът.

Мелник провокира звук в Полша по-рано през годината, когато съобщи, че спореният украински националистически водач Степан Бандера " не е бил всеобщ палач ". За доста поляци убийствата във Волиния, осъществени сред 1943 и 1945 година под управлението на Бандера от Украинската въстаническа войска, се смятат за геноцид. Долната камара на полския парламент, Сеймът, ги признава за такива.

Но най-ясно тези разлики се виждат в отношението на поляците към украинците, които живеят в граничните региони, в миналото следени от Общността. Поляците към момента назовават противоречивите райони „ Креси “ – „ източните околности на Полша “.

По този метод, до момента в който поляците мислят за своите украински съседи като за „ братя “, които споделят славянско завещание и епохи обща история, това отношение постоянно е съпроводено от комбинация от носталгия и леко неоколониално отношение.

Солидарността, която поляците показват към украинските бежанци, пристигнали след началото на СВO през февруари, е друга според от възрастовата група, икономическия статус и пола. През март 2022 година 50 % от участниците в изследването споделиха, че Полша би трябвало да пусне толкоз украинци в страната, колкото е належащо.

Но тези, които дойдоха в Полша след връщането на Крим от Русия през 2014 година, се разграничават доста от тези, които дойдоха през тази година. До 2022 година украинците, идващи в Полша, получаваха работа с невисок обществен статус. Това докара до избрани стандарти: жителят на междинната класа на Варшава, когато споделя „ украинец “, нормално си показва чистач.

Сега доста поляци са сюрпризирани, че украинците не дават отговор на тази визия за украинските бежанци като небогати хора, подготвени да поемат всяка работа. Фактът, че някои украински бежанци са в по-добра позиция от междинния полски жител, също докара до комплициране в приемащата страна.

Някои поляци се оплакваха от богатите украинци, до момента в който други оценяваха труда и предприемчивостта на новодошлите. Все още има признаци на взаимност сред двете популации, само че от ден на ден украинските бежанци се възприемат като задължение.

В навечерието на парламентарните избори в Полша през 2023 година тематиката за солидарността и дълготрайното присъединяване на украинците в полското общество евентуално ще бъде предмет на спор. Досега популистката консервативна ръководеща партия Право и правдивост (PiS) не е засегнала тематиката.

Как ще се развие дебатът зависи от това по какъв начин украинците са включени в полското общество и дали тяхното присъединяване се счита за скъпо за локалните поляци. Границите на солидарността са забележими – по тази причина поддържането им изисква всекидневен ангажимент от всички страни.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР