Както президентът Радев вече обяви, на 5 май в 11.30

...
Както президентът Радев вече обяви, на 5 май в 11.30
Коментари Харесай

БСП с прогноза: На Гергьовден България ще осъмне с ново правителство и нов премиер

Както президентът Радев към този момент разгласи, на 5 май в 11.30 часа той ще покани Корнелия Нинова, с цел да ѝ връчи изследователски мандат за сформиране на кабинет. Лидерът на социалистите, в осъществяване решението на Народно събрание на Българска социалистическа партия , ще върне мандата с претекста, че няма нужната поддръжка в този парламент. 

" Имаме позиция от трите нови партии в Народното събрание, че няма да поддържат Българска социалистическа партия. Трите партии демонстрираха липса на просвета за политически разговор. Всеки е против всеки, не съумяха да избягат от егото си и да се обединим ", съобщи в събота Корнелия Нинова, написа БСТВ.

С това конституционната процедура се изчерпва и мандатът на 45-ото Народно заседание завършва. В същия ден президентът би трябвало да издаде два указа.

Единият е за разформироване на Народното събрание и за насрочване датата на предварителните парламентарни избори. Конституцията категорично упоменава, че в този случай изборите не могат да бъдат по-късно от 5 юли. Конституцията споделя:  " Избори за ново Народно заседание се създават най-късно до два месеца след преустановяване на пълномощията на предходното ".

Така последната допустима дата за предварителния избор е 4 юли.

Вторият декрет на Радев би трябвало да бъде за назначение на длъжностен кабинет. Това пък значи, че на Гергьовден България ще осъмне с ново държавно управление и нов министър председател.

" При връщане на мандата - ние ще дадем късмет на президента Румен Радев да сформира длъжностен кабинет, формиран от почтени и честни хора ", подчерта Нинова на конференция след решението на Народно събрание на Българска социалистическа партия.

Националният съвет на Българска социалистическа партия взе и още едно значимо решение - в случай че президентът се обърне към тях за кандидатури за министри и зам.-министри, тогава Българска социалистическа партия ще свика още веднъж груповия орган и ще реши по какъв начин да постъпи. Нинова разгласи, че до момента не са водили такива диалози с президента.

Радев би трябвало в действителност към този момент да е подготвен със длъжностен кабинет, както неведнъж го разгласи до момента.  Има единствено три дни пред имената на премиера и министрите, които е избрал, да станат обществен факт.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР