Както през 2018 г. бяхме единни и не допуснахме да

...
Както през 2018 г. бяхме единни и не допуснахме да
Коментари Харесай

ИБГ: Няма да допуснем добива на газ в Добруджа​

„ Както през 2018 година бяхме единни и не допуснахме да се надупчи Добруджа и житницата да се трансформира в пустота по този начин и в този момент сме подготвени да дадем отпор “. Това съобщи водачът на Изправи се България Мая Манолова по време на среща в Генерал Тошево, обл. Добрич за добива на газ в Добруджа.

Историята датира още от 2018 година,когато цялата община се подвига в общ митинг, с цел да се опълчи против добива на газ. Общата история на групировката и хората от Генерал Тошево в тази борба довежда до отвод от екоинспекцията, само че след дълга правосъдна процедура, компанията, която желае да добива газ в региона, печели в съда и казусът за хората там излиза още веднъж на дневен ред.

На фона на газовата рецесия, провокирана от войната в Украйна и въз основа на несъответстващото ръководство на Четворната коалиция във връзка с газа, казусът за рандеман на газ в житницата на България още веднъж ще излезе на повърхността.

В проведената среща взеха присъединяване както хора от листите на Изправи се България от Варна, Добрич и Силистра, отпред с Мая Манолова, както и ръководителят и един от учредителите на инициативния комитет тогава против добива на газ в Добруджа Атанас Атанасов.

„ В тази борба госпожа Манолова, в ролята си на омбудсман бе единствената, която ни поддържа “ – сподели Атанас Атанасов.Той увери, че както е станало ясно по време на извършеното тогава публично разискване, рискът за околната среда е голям – трасето минава през единствения източник на питейна вода и вероятността да спре водоподаването за цяла североизточна България е огромна.

На срещата беше разисквана и нуждата от законодателни промени, с цел да може да се отбрани скъпата добруджанска земя от замърсяване. От Изправи се България припомниха, че още на първа фаза са изготвили законопроект който не разрешава добива на газ в най-плодородните елементи на България. Тай като битуват разнообразни отзиви на лобисти по тематиката, Манолова ясно съобщи, че е спокойна, защото е уверена, че хората няма да позволен това. На извършен референдум по тематиката 97% от жителите са срещу добива на газ в Добруджа.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР