Както Петел писа, снощи жена почина в софийска болница, тъй

...
Както Петел писа, снощи жена почина в софийска болница, тъй
Коментари Харесай

След случая с починалата жена! Пенсионерка: Аз също нямам 10 000 лева за клапа и умирам

Както „ Петел ” писа, нощес жена умря в софийска болница, защото не е имала пари, с цел да си доплати за слагане на аортна клапа.

В „ Здравей, България ” по Нова Тв гостува Мария Стойнева, която е пенсионерка и също се нуждае незабавно от слагане на клапа. Тя разкри, обаче че би трябвало да заплати 10 000 лв. за интервенцията, само че не разполага с тези пари.

Ето какво съобщи Мария Стойнева:

„ В началото на тази година започнах да се изтощавам и дишах мъчно. Приеха ме във Военна болница в София, направиха ми ЕКГ, държаха ме няколко дни, и откакто ме изписаха, ми споделиха, че обезателно би трябвало да си направя интервенция. Насочиха ме към няколко лечебни заведения, като моят избор беше „ Света Катерина ”. Направиха ми ЕКГ, скенери, други разнообразни прегледи. За дни ги направиха и след последния скенер ми оповестиха, че би трябвало да се смени клапата със животоспасяваща интервенция. Беше в края на януари. Д-р Ангелов сподели, че ще даде всички документи в Здравната каса и те ще дефинират дата за интервенцията.  Но трябвало да стане по-бързо. Дадоха ми медикаменти за поддържане, до момента в който пристигна интервенцията. Чаках февруари, чаках март. Тогава доктор Ангелов разгласи, че съгласно ново решение на Здравната каса би трябвало да си плащаме 10 000 лв.. Аз съм пенсионер и нямам тези пари. Така те ни провокират на гибел и крах. Дали няма да създадат интервенцията или да ни забият нож в гърба, е едно и също. Моля тези хора да преразгледат това решение, което е пагубно за нас. Вместо да се радваме на внуците, те ни карат да умираме. ”

--



В ефира се включи проф. Юлия Джоргова, която разяснява по следния метод случая с умрялата жена през вчерашния ден и обстановката с Мария Стойнева:

„ Жената не умря през вчерашния ден, тъй като не можеше да си доплати, а тъй като бе в извънредно тежко положение. Тя чакаше за клапа и бе в тежко положение в процеса на очакване. Ако в болничното заведение имаше клапа в склада, щяхме да я сложим, без да е платила. Но поради високата цена в склада не се държат клапи и чакаме компания да ни достави.

Проблемът е, че нещата станаха в последния миг - на 4 април разбираме, че цените са се трансформирали от 1 април. Това трябваше да стане след полемики с професионални сдружения. Ако се трансформира системата отново, занапред би трябвало да се дискутира, с цел да се промени следващата година.

Сега въпросът е извънредно тежък, възрастни и заболели хора чакат за слагане на аортна клапа. За страдание, хората се разплакват и си потеглят, когато научават, че би трябвало да платят 10 000 лв., а ги нямат. Дори и да търсят заеми, това изисква време, а те нямат време. Те са тежки пациенти, които разчитат на нашата бърза реакция. ”

В отговор Мария Стойнева сподели: „ Здравната каса и Министерството на здравеопазването да се намесят, да беседват и да вземат ново решение. Касата да анулира това решение, тъй като не е вярно и води до нашата гибел. Животът е скъп и ние трява да се преборим. ”
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР