Както навсякъде, така и в мигрантския поток участниците се делят

...
Както навсякъде, така и в мигрантския поток участниците се делят
Коментари Харесай

Мигрантските канали, ръководени от хора от ДАНС


Както на всички места, по този начин и в мигрантския поток участниците се разделят на небогати и богати.

 

По-заможните бегълци от талибаните и съветските бомбардировачи не се крият по шубраците, а идват много по-комфортно у нас, въпреки и полулегално. На локална почва си купуват бежански статут, който им дава право да се движат свободно из цяла Европа. За задачата обаче са им нужни сред 10 и 50 хиляди евро.

 



Тези пари се дават, а след това се разделят сред високопоставени чиновници в ДАНС и ДАБ (Държавна организация за бежанците). От години е известно, че ДАБ е кей за пенсионери от ДАНС, които освен получават високи заплати, а си докарват съществени спомагателни суми от схемите със статута. Вероятно сте забелязали,  че управлението на тези структури се сменя постоянно.

 

Въпреки това обаче каналите за документи си работят. Задкулисно ръководството се прави от чиновници на ДАНС, които са длъжни да ревизират биографиите на кандидат-бежанците. Корупцията в тази ситуация небрежно се показва като отбрана на националните ползи, а изнудваният в последна сметка е заставен да отвори портмонето си, с цел да потвърди, че не е терорист и да получи заветния бежански статут.

 

Разбира се парите не се връчват непосредствено на проверяващите, а и не всички от тях са забъркани в другояче толкоз съблазнителната скица за бързи облаги. Пачките се трансферират от ръка на ръка – клиентът дава парите на различен арабин, който е станал доверено лице на чиновниците и си взема дребна комисионна. Другият вид е за богати чужденци с мрачно минало, които заплащат едро и бързо се снабдяват със статут, като най-често ги показват за фрагменти, вербувани за разузнаването.

 

Зад гръмките разработки обаче се крие най-обикновен рушвет, нищо, че въпросният заможен мигрант е „ регистриран “ като войник на тихия фронт.

С бежанския статут клиентът може да се качи на аероплан, а не да се крие из шубраците по границите. Този маршрут е за смуглите младежи с вехти раници. Широките мигрантски маси летят по пътищата в раздрънкани камиони и микробуси.

 

Каналджиите, както е известно вещаят чудеса, само че най-често стоварват стоката си единствено до зелената граница, и то от турска страна, против по-голяма такса и до сръбската край Трънско и затънтените Кюстендилски села. Гладните и измръзнали младежи се скупчват на пуста поляна, пробвайки се да налучкат пътя за Европа.  

 

Десетки са към този момент историите на фамилии с дребни деца, които с часове са се лутали из горите, без да могат да се предадат на нашите граничари. Там постоянно ги чакат самопровъзлгасили се за ловци на мигранти кримигерои. Вместо да крият присъединяване си, множеството от тях го избиват на национализъм.

Вероятно си спомняте, че първи с тази роля преди години нашумя Динко Вълев от Ямбол.

 

Според статистиката на Министерство на вътрешните работи единствено за предходната година у нас са хванати над 20 хиляди души. Колко е броя на „ неусетно “ миналите от Турция в Сърбия, може единствено да се гадае.

В момента напорът на бежанци е златна мина. Наркодилъри интензивно се включиха в каналджийството, което се оказва надалеч по-безопасен бизнес, завършващ единствено с условни присъди.

От друга страна уредниците на каналите, през които тече човешката река не са доста по-различни от тези, по които минават хероинът и амфетамините.

Източник: Уикенд, crimesbg.com

 
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР