Както на първия тур, така и 24 часа преди балотажа

...
Както на първия тур, така и 24 часа преди балотажа
Коментари Харесай

ЦИК: Не се допуска предизборна агитация 24 часа преди вота и в деня на балотажа

Както на първия тур, по този начин и 24 часа преди балотажа и в деня на вота, няма да се позволява предизборна пропаганда, според Изборния кодекс /ИК/.
Събота е т.нар ден за размисъл и съгласно закона са в действие известни ограничавания.

Освен недопускане на политическа пропаганда, не се позволява и оповестението под каквато и да е форма на социологически изследвания до затваряне на изборните секции в неделя.
Според ИК е неприемливо също и разпространението на нови пропагандни материали, както и унищожаването на материали, сложени в сходство със законовите условия на местата, избрани от кмета на съответната община.
В самия ден на вота и до края на гласуването законодателят у нас е забранил да се слагат в изборните пространства пропагандни материали на партии, обединения и инициативни комитети, както и на по-малко от 50 метра от входа на постройката, в която са секциите.

Когато секционната изборна комисия откри съществуване на сходни материали, тя неотложно ги отстранява - при нужда със съдействието на кмета или кметския наместник и на органите на Министерството на вътрешните работи.
В изборното помещение не се позволяват лица с държание, накърняващо положителните нрави, както и лица, носещи предмети, рискови за живота и здравето на жителите.
В местата за гласоподаване се не разрешава влизането на въоръжени лица.

Не се позволява потреблението на мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника за снимане на метода на гласоподаване. При нарушение на възбраната комисията неотложно афишира бюлетината за недействителна и отбелязва това събитие върху бюлетината и в рубрика "Забележки " на изборния лист. Избирателят не се позволява наново до гласоподаване, планува Изборният кодекс.

В помощ на искащите да гласоподават Дирекция "Български документи за идентичност " е основала нужната организация за работа, осведоми Министерство на вътрешните работи.

При произвеждането на втори тур за кметове /3 ноември/ ще се издават нови удостоверения от 29.10.2019 година до 03.11.2019 година в това число, като издадените за първи тур са невалидни, прецизират от вътрешното ведомство.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР