Както може би вече сте чули, след маските и дезинфектантите,

...
Както може би вече сте чули, след маските и дезинфектантите,
Коментари Харесай

Витамин D - всичко, което трябва да знаете за него

Както може би към този момент сте чули, след маските и дезинфектантите, от аптеките започнаха всеобщо да изчезват витамин C и витамин D. За изгодите от първия знаят даже и дребните деца, само че дали сме задоволително осведомени със „ слънчевия витамин ”?
Витамин D не е елементарен витамин, а стероиден хормон, който има способността да въздейства на в действителност голям брой от гени в човешкия организъм. Разбира се, най-важният ген, който витамин D контролира, е способността на организма да се бори с инфекции и хронично инфектиране, което го прави и толкоз „ мечтан ”. Известни са и доста други изгоди за човешкия организъм от приема на „ слънчевия витамин ”, в това число поддържане на здрави кости и зъби, предварителна защита против рак и диабет.
За положителни равнища на витамин D най-общо приказват индикатори в горната граница на референтните стойности: 60 - 75 nmol/l (24 - 30 ng/ml) и нагоре. Имайте поради, че определянето на равнището не е еднообразно за всички. При здрави хора равнища към 50 nmol/l (20 ng/ml) се смятат за задоволителни. При хора с проблеми на щитовидната жлеза се предлагат по-високи равнища на витамин Д: 75 nmol/l (30 ng/ml). Всички стойности под 25 nmol/l (или под 10 ng/ml) се водят тежък недостиг.
Хроничната отмалялост, депресията, несъразмерното изпотяване и пониженият мускулен тонус са единствено част от признаците, които приказват за липса на витамин D.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР