Както коментират военни експерти, в момента рискът от използване на

...
Както коментират военни експерти, в момента рискът от използване на
Коментари Харесай

Димитър Бечев: Рискът от ядрена ескалация е най-висок от 1983 г. насам

Както разясняват военни специалисти, сега рискът от потребление на нуклеарни оръжия е най-голям от 1983 година насам, когато е имало нараснала паника в Съюз на съветските социалистически републики по отношение на обучение на НАТО. Вероятността е висока в условен аспект, само че това не значи, че е рискът е толкоз висок. Ако съветското управление си мисли, че има превес в стандартна мощ и времето работи в негова употребява и не е застрашена стабилността на Русия, няма да предприеме тази стъпка.

Това съобщи в студиото на Euronews PrimeTime политологът и специалист по интернационалните отношения Димитър Бечев.

Според него отговорът на Съединени американски щати при евентуален нуклеарен удар отстрана на Русия може да бъде по линия на ескалация на стандартната мощ, т.е. посредством доставки на избрани оръжейни системи за Украйна.
Тези благоприятни условия към момента не са изчерпани. Няма с лека ръка да прибегне до нуклеарна ескалация, тъй като това крие големи опасности – както за Запада, по този начин и за Русия. Да се надяваме, че най-малко в Кремъл ще надделее разсъдъка и няма да предприеме такива хазартни ходове.
Димитър Бечев, интернационален анализатор

По думите на Бечев идната анексия на окупираните от Русия украински територии няма да докара до особена радикализация и по-крути ограничения отстрана на Кремъл, тъй като и в този момент Украйна реализира удари на територията на Русия, както и по военни обекти, намиращи се в Крим, който по съветската конституция се смята за част от Руската федерация.

Според анализатора не се вижда намаляване на политическата воля на Запада за поддръжка на Украйна, макар положението на енергийните пазари и възможната икономическа криза, която се задава в Европа.

Бечев разяснява, че идването на власт на крайнодесните в Италия ше бъде тест за Европа.

„ Ако такива вътрешнополитически обрати не водят до смяна на европейската политика, това значи, че всевъзможни ходове и
залагания на Путин на картата, че в Европейски Съюз ще има разнобой, няма да се осъществят “, уточни той.

Бечев не има вяра, че представители на „ Газпром “ ще вземат присъединяване в следствието на детонациите по Северен Поток-1, поради положението на връзките сред Русия и Запада.
В дълготраен проект европейският пазар значително е загубен за „ Газпром “, защото след тази рецесия Русия към този момент се нарежда като обезсърчителен снабдител. За първи път в нейната история в действителност, откогато текат тези газови доставки.
Димитър Бечев, интернационален анализатор

Според Бечев, в случай че Русия стои зад детонациите в „ Северен Поток “, евентуалната причина е, че по този метод желае да даде сигнал на страните от Европейски Съюз, че може да реализира сходни дейности и по отношение на други обекти на газопреносната инфраструктура на Европа, в това число и терминали за полутечен газ.

„ Северен Поток-1 “ по този начин или другояче не работеше тъй като нямаше доставки на газ. Икономическият резултат може би няма да е толкоз сериозен, само че в случай че има съветско присъединяване то е точно в този проект – чисто политически “, разяснява анализаторът.

Бечев не има вяра, че представители на „ Газпром “ ще вземат присъединяване в следствието на детонациите по Северен Поток-1, поради положението на връзките сред Русия и Запада.

„ Ако има някаква офанзивна тактика на Русия по отношение на България, тя ще е по линията на подривни дейности, свързани с политическата система и стопанската система “, счита Бечев.

Целия диалог вижте във видеото.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР