Както изпълнителният директор се отчита и се държи отговорен за

...
Както изпълнителният директор се отчита и се държи отговорен за
Коментари Харесай

Венислав Йотов: Изпитвали сме го на гърба си

Както изпълнителният шеф се регистрира и се държи виновен за дейностите на компанията, по същия метод би следвало да работи и прокуратурата, е мнението на Венислав Йотов.

Инвеститорите за правораздаването

В началото на юли осем търговски камари изпратиха невиждано отворено писмо до изпълнителната, законодателната и правосъдната власт. С него те желаеха продължение на промяната в правосъдната система с акцент върху независимостта на съда, бистрота и отчетност на прокуратурата, електронно правораздаване и смяна на правното обучение. На 14 юли представителите на задграничните вложители в България се срещнаха и с вицепремиера Екатерина Захариева. Това не е първият им открит апел по тематиката. Търговските камари оповестиха поддръжката си за правосъдната промяна още през януари, само че малко по-късно кабинетът " Борисов 2 " подаде оставка. Сега " Капитал " потърси част от представителите им. Още по тематиката
Вицепрезидентът на Канадско-българската бизнес мрежа пред " Капитал "

Заместник-председателят на Британско-българската бизнес асоциация пред " Капитал "

По корупция България е по-близо до някои африкански страни, в сравнение с до Европейски Съюз. ДПС-Борисов и Цацаров се втурват в борба с корумпираните и вършат профилиран съд. Но не значи ли това, че би трябвало да се борят против себе си?
Дискусията за продължаването на правосъдната промяна би трябвало да се разшири – да се включат повече хора и да се промени езикът й, да стане разбираема. Съдебната система е един от най-важните стълбове на развиване във всяко общество, тъй като тя би трябвало да дава възприятието за правдивост и защитеност на всички жители и компании.

Ние подаваме ръка на държавното управление

и това го казахме и по време на срещата си с вицепремиера Екатерина Захариева. В нашата позиция няма съответни оферти за смяна на законодателството. Тя е кардинална. Моето персонално мнение е, че прокуратурата би трябвало да е самостоятелна, само че да предстои на строга отчетност и надзор. Както всеки изпълнителен шеф в една компания има голяма власт, такава има и всеки основен прокурор. Но както изпълнителният шеф се регистрира и се държи виновен за дейностите, които подхващат той или подчинените му, по същия метод би следвало да работи и прокуратурата.

Търсейки локация

за нова инвестиция, фирмите имат непоколебим лист с фактори

по които съпоставят обособените страни: развиване на стопанската система, данъчна система и ставки, фискален недостиг, междинни заплати, трудово законодателство, макро- и микропоказатели, в това число равнище на корупция и действие на правосъдната система. Кое пречи на бизнеса тук? Скоростта, с която се правораздава. Ясно е, че няма отмерено натоварване на съдийските сформира. Ясно е, че няма и задоволително специализация по избрани проблеми. В обществото, бизнес средите и институциите, които се занимават със правосъдната промяна, е необходим

консенсус какво и по какъв начин може да се промени

В момента има общо чувство, че липсва правдивост. Понякога бавното правосъдие е липса на правосъдие, както сподели английската посланичка наскоро. И това всички сме го изпитвали на гърба си.

Но в последните години правосъдната промяна стана комфортна дъвка за доста политици, без да схващат изцяло защо става въпрос. Така девалвацията на системата стана доста по-голяма от нейните проблеми. Те са доста и срещата ни с вицепремиера Захариева сподели, че са разпознати. Въпросът е по какъв начин се вземат решение и дали има задоволително политическа воля за това.

Законите в последна сметка се трансформират в Народното събрание. Съдебната система е извънредно инерционна и се трансформира доста постепенно. Всяка такава система демонстрира извънредно мощна реакция на всеки опит да бъде изменена. Затова и съгласно мен нещата ще се случват постепенно. Не съм черноглед. Преди да стартира да следя правосъдната промяна, постоянно се усещах като Алиса в страната на чудесата - попаднал в стая с изкривени огледала. Но съм на мнение, че разбираемото говорене по тематиката и разговорът сред всички заинтригувани страни биха съдействали да се разбулят митовете за това какъв брой добра или неприятна е правосъдната система в България
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР