Както и в други сфери на красотата, така и в

...
Както и в други сфери на красотата, така и в
Коментари Харесай

Всичко за киселините за кожата на лицето

Както и в други сфери на хубостта, по този начин и в грижата за кожата има трендове, които постоянно се менят, а измежду тях може да открием верните за нас артикули, които да продължим да използваме години наред поради благотворния резултат, който сме постигнали. Подобни са киселините, които се ползват върху кожата на лицето.
Прочетете още
Те са от тези артикули, които не бива да прибавяме към ритуалите си, единствено тъй като сме видели някоя инфлуенсърка да го прави. Те, за разлика от много други, имат своите спецификите както за типа кожа, за който са подобаващи, по този начин и за честотата на потребление. А има и още значими детайлности, които не трябва да пропущаме.

На пазара има няколко съществени типа киселини за кожата на лицето и евентуално се чудим кои тъкмо да използваме. Ето тяхното предопределение, защо и по кое време са подходящи.

AHA киселини (Алфа хидрокси киселини)

Кои:  Млечна киселина - прави се от лактозата в млякото, има по-слаб резултат, подобаваща е за начинаещи. Ябълчена киселина - регенерира кожата и я резервира хидратирана. Цитрусова киселина - бори се с неравномерния загар и озарява. Манделовата ксиелина обезпечава леко ексфолиране и успокоява възпаленията и раздразненията.

Винената киселина не е от най-често употребяваните за разлика от гликоловата, която е известна като дейно средство за химичен пилинг. Има антибактериални свойства и може да ни избави от акнето. По мощна е, по тази причина е добре да внимаваме с нея.



Кога:  Основната им цел е ексфолиране на мъртвата кожа, с цел да се разкрие блясъка на новата, която се крие под нея. Освен това те понижават деянията на акне, както и видимостта на бръчките и фините линии. По тази причина са по-подходящи за зряла по кое време и цел справяне с белезите на стареенето. Препоръчват се за естествена към суха кожа, тъй като са водоразтворими.

Озаряват, спомагат за възобновяване на белези и пигментни петна, усъвършенстват притока на кръв и производството на колаген. Използват се като значима стъпка в грижата за кожата и тъй като усъвършенстват абсорбирането на продуктите, които се ползват след тях.

Как:  Ексфолиращите свойства на продукта зависят от концентрацията на киселини в него. Препоръките са тя да не надвишава 10-15%, с цел да не навредим на кожата си, до момента в който се опитваме да й помогнем. Ако става въпрос за артикули за ежедневна приложимост, би трябвало да е даже до 5%. Тези с по-висока централизация сe използват по-рядко.

Възможни странични резултати:  Ако прекалим с честата приложимост на артикули с АНА киселини, това няма да остане без последици. Te най-често се показват в зачервяване, сърбеж, парене на кожата и поява на екземи, написа Medical News Today.



Трябва да сме доста деликатни и с излагането на слънце, тъй като киселините правят кожата ни по-податлива на споразумяване в границите на седмица след използването. Затова постоянно би трябвало да нанасяме слънцезащитен артикул освен заран, само че по няколко пъти дневно. Не сe препоръчва използването на АHА киселини при отворени рани, изгаряния, розацея, псориазис и други пoдобни дерматологични проблеми.

Не бива да използваме в един и същи ден АНА и Българска народна армия киселини, както и да правим и химически, и физически пилинг - т.е. забравяме за ексфолианта с едри частици, в случай че сме нанасяли гликолов акиселина върху лицето си. АНА киселините не трябва никога да употребяват дружно с артикули с ретинол. Гликоловата и млечната киселина също по този начин не трябва да се комбинират с аскорбинова (витамин С).

ВНА киселини (Бета хидрокси киселини)

Кои:  Салициловата кислеина е най-разпространената и изпозлвана от този тип. Тя се използв анай-вече за битка с акнето, само че и понижава възпалителните процеси. Концентрацията й в другите артикули е сред 0.5 и 5%. Цитрусовата киселина също има форми, които спадат към ВНА киселините. Те се използват за унищожаване на непотребния себум и разчистване на порите, изяснява Healthline.

Кога:  Те са мастноразтворими, по тази причина се предлага за мазна и смесена кожа. Ефективни са най-много при акне, вреди, нанесени от слънцето, и по-младежка кожа. Те проникват дълбоко в космените фоликули и имат свойството да отстраняват излишното омазняване и мъртвата кожа, с което сполучливо отпушват порите и кожата става по-чиста и гладна. В по-ниска централизация могат да се употребяват и за усмиряване на сензитивна кожа. Ефективни са и при зачервявания и раздразнения като да вземем за пример розацея.



Как:  Продуктите с бета хидрокси киселини в повечето случаи са предопределени на ежедневна приложимост. Въпреки това кожата ни се нуждае от интервал на акомодация към тях и резултат ще забележим след най-малко седмица-две приложимост. Те не вършат кожата толкоз сензитивна към UV лъчите, както АНА киселините, само че все пак е целесъобразно още веднъж да използваме редовно слънцезащита.

Възможни странични резултати:  Въпреки че Българска народна армия киселините са по-щадящи за кожата от Българска народна армия, и тук важи правилото да не изпозлваме артикули с два разнообразни типа киселини в границите на един ден. Употребата им не би трябвало да бъде и прекомерно честа, нито пък комбинирана с други пилинг артикули.

Не бива да използваме салицилова киселина дружно с ниацинамид, тъй като това може съществено да повреди кожата ни. Затова е значимо да разпределим продуктите си сред утринната и вечерна грижа за лицето, с цел да можем да вземем най-много изгоди от всички тях.

Хиалуронова киселина

Кога:  Един добре прочут и потвърдил се през годините съдружник в битката със стареенето. Нейната основна функционалност е да усилва и поддържа хидратацията на кожата като по този метод предотвратява появяването на бръчки и фини линии и поддържа нейния юношески тип.

Тя е съществена съставна част част от структурата на кожата, придава й размер и компактност. Подобрява еластичността на кожата, лекува екземи, зачервявания и рани. Препоръчва се за по-зряла кожа, тъй като с годините й равнищата й доста понижават.

Как: Продуктите, съдържащи хиалуронова киселина, в множеството случаи са предопределени за ежедневна антиейдж грижа за кожата. Те са преди всички кремове и серуми, които да нанасяме заран или вечер.

Възможни странични резултати:  Хиалуроновата киселина рядко провокира странични реакции, тъй като тялото ни също я създава. Но както с всички други артикули, не трябва да прекаляваме и с нея.



Аскорбинова киселина

Кога:  Това е другото име на добре познатия ни витамин С. Той се използва не единствено за усилване на имунната система, а със мощните си антиоксидантни свойства намира място и в грижата за кожата. продуктите с тази киселина дават спомагателна отбрана от нездравословните UV лъчи и от следствията от тях като тъмни петна по кожата.  

Помага и за изглаждането на бръчки и производството на колаген. Най-добрата форма, на която можем да заложим за максимален резултат, е L-аскорбиновата киселина.

Как:  продуктите с тази киселина са най-вече кремове и серуми, които е целесъобразно да нанасяме на добре почистена кожа. Винаги би трябвало да ги съхраняваме в добре затворени опаковки и надалеч от директна слънчева светлина.

Възможни странични резултати:  Не бива да комбинираме аскорбиновата киселина с други артикули с киселини или ретинол. Едните може да използваме сутрин, а другите вечер, с цел да избегнем евентуално неспокойствие на кожата.

Ако видим някакъв тип раздразнения и друга реакция от киселините, би трябвало незабавно да прекратим използването им. А най-хубавият съвет, в случай че се чудим кои киселини и по какъв начин да използваме, е да се консултираме с кожен лекар, който може да направи най-ясна оценка на кожата ни и нейните потребности.

 

 

 

 

 

 

Източник: lifestyle.bg

Снимки: iStock 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР