Както и през миналата година, стрелките са рекордно близо до

...
Както и през миналата година, стрелките са рекордно близо до
Коментари Харесай

Рекордно близо до края: Часовникът на Страшния съд закова на 90 секунди преди полунощ

Както и през предходната година, стрелките са рекордно покрай среднощ. През трите години преди 2023 те бяха на 100 секунди до среднощ.

Учените се позоваха на дейностите на Русия във връзка с нуклеарните оръжия на фона на нахлуването в Украйна, военните дейности на нуклеарната мощ Израел в Газа и утежняването на изменението на климата като фактори, които усилват риска от световна злополука.

Полунощ на Часовника на Страшния съд е теоретичната точка на всемирното заличаване. Той се поддържа от неправителствената организация " Бюлетин на атомните учени ", основана в Чикаго, която го сверява всяка година по отношение на информация за пагубни опасности за планетата и човечеството.

Сред тях са нуклеарната опасност, изменението на климата и разрушителните технологии, като да вземем за пример изкуствения разсъдък и новите биотехнологии.

Бордът от учени и специалисти в региона на нуклеарните технологии и науките за климата, измежду които и 13 Нобелови лауреати, разискват международните събития и дефинират къде да слагат стрелките на часовника.

" Горещите точки на спорове по света носят опасността от нуклеарна ескалация, изменението на климата към този момент предизвиква гибел и опустошения, а разрушителни технологии като изкуствения разсъдък и биологичните технологии се развиват по-бързо от защитните ограничения ", сподели Рейчъл Бронсън, президент и основен изпълнителен шеф на бюлетина, като добави, че запазването на непроменени стойности по отношение на миналата година " не е индикация, че светът е постоянен ".

Базираната в Чикаго организация с нестопанска цел основава часовника през 1947 година, с цел да предизвестява обществеността какъв брой близо е човечеството до унищожаването на света. Сред съоснователите са Алберт Айнщайн и Джей Робърт Опенхаймер.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР