Както и да завърши войната в Украйна, глобалното противоборство няма

...
Както и да завърши войната в Украйна, глобалното противоборство няма
Коментари Харесай

Адмирал Ефтимов: Отбраната не е обект само на МО, в регионален план изоставаме

Както и да приключи войната в Украйна, световното противоборство няма да спре. Близките десетилетия ще се харчи за защита. В районен проект изоставаме и по тази причина вложението в защитата би трябвало да бъде обект на необятен консенсус в обществото.

Това съобщи началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов по време на Годишната конференция, на която бе показан разбор на положението и подготовката на Въоръжените сили през 2023 година.

“За да наваксваме в изоставането се приказва за 2% от Брутният вътрешен продукт като най-малко от 2016 година. Когато стигнем тези проценти има софтуерно време това да даде резултат ”, добави адмирал Ефтимов и разяснява, че за идващите няколко години би трябвало да наваксаме с изоставането си в бранш “Отбрана ”.

Според адмирал Ефтимов би трябвало да се предложат обществена или жилищна политика на младите, с цел да може секторът да стане по-желан за тях. Той открой, че основаването на инфраструктура е основно за развиването на защитата.

“Отбраната не е обект единствено на МО. Обществото би трябвало да основава устойчиви механизми при положение на рецесия ”, счита началникът на защитата.

Върховният главнокомандващ и президент Румен Радев, генералитетът и военният министър Тодор Тагарев се сплотиха към тезата, че неналичието на хора е най-големия проблем на армията.

" Българската войска се сблъсква с доста проблеми - дефицит на запаси, софтуерна назадничавост, закъсняла рационализация, липса на персонален състав, прекомерно комплицирани процедури за обмисляне на отбранителните качества. Вече 2 години покрай нас бушува война, която фрапантно промени средата за сигурност ", съобщи Радев след диалог с генералитета, на който се разисква положението на въоръжените сили по време на Годишната конференция на началника на защитата адмирал Емил Ефтимов.

По думите на Радев напъните на цивилното и военното управление на Министерството на защитата да подсигурява най-малко отбранителни качества с тази комплицирана конюнктура не стигат.

" Националната сигурност се подсигурява освен от МО, а от редица значими и виновни институции. Ключов детайл от сигурността е да имаме способна, съвременна, високотехнологична, обезпечена с квалифициран персонален състав българска войска. Най-големият проблем е отходът на хора от армията, задълбочаването на некомплекта ", добави Румен Радев.

Некомплектът на персоналния състав е най-сложният въпрос, който би трябвало да бъде решен, разгласи от своя страна пред публицисти и министърът на защитата Тодор Тагарев.

Министърът дефинира разбора на генералите като обстоен, справедлив и неособено оптимистичен отчет. Има оптимистични детайли – повишението на бюджета и на заплатите. Проблемите си остават, дружно би трябвало да ги решаваме, добави Тагарев.

Много страни членки на НАТО покачиха бюджетите си за защита, само че по-сложният въпрос е дали има какво да се купи в задоволително къси и рационални периоди, уточни още той.

Очаквам на следващия ден Министерският съвет да утвърди моето предложение да удължим Стратегическия обзор на защитата. Проблемите са извънредно комплицирани. Един, от които, е обвързван с хората в защитата, различен – със системата за защитителен мениджмънт, да забележим по какъв начин може да работи по-добре и да е по-адекватна на проблемите, които имаше да решаваме през днешния ден, изясни Тодор Тагарев.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР