Както говорителят на Европейската комисия съобщи, че на България е

...
Както говорителят на Европейската комисия съобщи, че на България е
Коментари Харесай

Финансовото министерство: България няма намерения да прави реекспорт на руски нефт

Както представителят на Европейската комисия заяви, че на България е дадена дерогация до 31.12.2024 година да внася недопечен петрол от Русия, поради географското й състояние и има възбрана за експорт на импортирания недопечен петрол от Русия за други страни - по този начин наречения реекспорт на импортираната стока недопечен петрол. България няма планове да прави реекспорт на недопечен петрол и да нарушава ограничаващата мярка. Това се прецизира в позиция на Министерството на финансите. 

От ведомството обясниха, че внасят конкретизиране поради " интерпретациите, че Европейската комисия е опровергала дейностите на държавното управление във връзка с анулация на възбраната за експорт от страна на Лукойл Нефтохим на нефтопродукти, създадени в България въз основата на импортиран недопечен петрол от Русия ".

От Министерството на финансите разпространиха въпросите и отговорите от уеб страницата на Европейска комисия, които засягат съответния проблем.

На заложен въпрос по отношение на износът на нефтопродукти, създадени със недопечен петрол, импортиран от Русия. Отговорът е еднопосочен, а точно: Само нефтопродуктите, които са създадени в Русия или се изнасят от Русия попадат в хипотезата на ограничаването по член 3м, § 1 от Регламента. Например, рафинирани нефтопродукти, създадени в трета страна въз основата на съветски недопечен петрол и изнесени за друга страна или трета страна не биха могли да попаднат под глобите, защото те са създадени отвън Русия.

Важно е да се означи, че ограничението на износа и вътреобщностните доставки на нефтопродукти, които са създадени от недопечен петрол и нефтопродукти с генезис Русия или изнесени от Русия, ще докара до доста понижаване на индустриалния потенциал и ограничение на активността на сдруженията, опериращи на българския пазар. Подобна мярка ще окаже директно въздействие върху експортния капацитет на страната ни, влошавайки комерсиалното салдо и постъпленията от вътреобщностни доставки и експорт, с всички произлизащи от това отрицателни последици за бюджета. Осигуряването на безконтролен експорт е в основата на развиването на националната стопанска система.

От министерството добявят, че спекулациите по тази тематика нагнетяват ненужно напрежение в обществото и считаме за отговорно държание от страна на разнообразни представители по тематиката да показват в цялост и правилно да интерпретират информацията.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР