Както е записано в коалиционното споразумение, основен ангажимент и приоритет

...
Както е записано в коалиционното споразумение, основен ангажимент и приоритет
Коментари Харесай

Агроминистерството: Борбата с корупцията в горите дава резултати

Както е записано в съдружното съглашение, главен ангажимент и приоритет както на кабинета, по този начин и на управлението на Министерството на земеделието в частност е битката в корупцията. Тиражираните отзиви в медийното пространство за толериране от страна на министерството на корупционни практики в областта на горите са безусловно погрешни. Това обявиха от Министерството на земеделието.

Цитираните в репортаж образци за корупционни практики на територията на Държавно горско стопанство-Доспат, в границите на ЮЦДП-Смолян, взаимно с компании на кметове от ГЕРБ са една от аргументите за осъществените смени в областта на горите. Силната отбрана от страна на депутата Александър Дунчев на фрагменти като някогашния шеф на ЮЦДП-Смолян, будят подозрение, пишат от агроведомството.

" Бившият шеф, както и редица фрагменти в областта на Държавните горски стопанства (ДГС) и Изпълнителната организация по горите (ИАГ) са назначени в интервала юни-декември 2021 година от служебния кабинет на президента Радев. Именно в този интервал господин Дунчев управлява ИАГ, която следва да открива контрола и предварителната защита на нарушавания в активността на държавните горски територии. Фактът, че в този интервал случаите освен не са намалели, а даже са се нараснали, демонстрира, че точно тогава е имало " чадър " над такива дейности и практики, които са в ущърб на държавния бюджет. Буди любознание по какъв начин господин Дунчев се е сдобил с документите, сигнализиращи нарушавания, които цитира пред медиите, и за какво не ги е дал на Министерството на земеделието ", се показва в известието.

От министерството напомнят, че поради политиката си за нулева приемливост към корупцията, с изключение на промяната на фрагменти в областта на горите, където има постъпили сигнали за нарушавания, са подхванали още редица ограничения. Те са въвеждане на електронни търгове за закупуване на дървесина, засилени инспекции от страна на ИАГ и ДГП. Министерството разкри 21 склада за директна продажба на дърва за огрев на локалното население. Предстои складовете да станат 56. Назначаване на одити в ИАГ и ДГП, като инспекциите в Доспат и местата, за които има сходни сигнали за корупционни практики, ще бъдат задълбочени. Резултатите ще бъдат предадени на Министерство на вътрешните работи и прокуратурата, оповестяват от ведомството.

Ръководството на Министeрството на земеделието съблюдава прецизно своя ангажимент за преустановяване на непозволени дейности и корупционни практики в областта на горите и ще продължи да го прави с всички позволени от закона средства. Засилените офанзиви към министерството в последните месеци демонстрират, че засиленият надзор реализира резултати и явно накърнява нечии стопански ползи и политически упоритости.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР