Както е известно, рускините са големи домакини и от тях

...
Както е известно, рускините са големи домакини и от тях
Коментари Харесай

Ето как рускините си боядисват яйцата и стават уникални мозайки!

Както е известно, рускините са огромни домакини и от тях сме научили не една и две кулинарни секрети! Днес обаче ще ви разкрием по какъв начин те обичайно боядисват яйцата за Великден и се получават необикновено красиви яйца-мозайка, почтени за галерия. Тази техника за боядисване спада към така наречен

„ бабини способи “ и е изцяло натурална – употребяват се  люспи от лук, а не химически оцветители. Но това не значи, че боядисаните по този метод яйца наподобяват банални.

Ако имате малко самообладание, чорапогащник и листа с разнообразни форми, можете да постигнете неповторима багра за всяко яйце . Споделяме с вас опита на съветските домакини:

 яйца с лучени люспи

Боядисване на яйца с люспи от лук по съветски

За да постигнете подобен мраморен модел, ще ви трябват доста люспи от лук, лист А4, найлонов чорапогащник и зелено багрило (гранофурин). Предварително нарежете чорапогащника на квадрати, които могат да увият яйцето. Освен това пригответе ластици.

Нарежете люспите от лука на ситно, а листа хартия на дребни квадратчета. Разбъркайте в дълбока купа. Навлажнете всяко яйце и потопете от всички страни в примес от люспи и хартия. Увийте яйцата в чорапа, фиксирайте ги компактно с ластик.

 яйца с лук

Сложете готовите яйца в тенджера. Напълнете с вода. Добавете сол и оцет. Налейте вътре няколко супени лъжици гранофурин. Оставете водата да заври, по-късно варете яйцата за 15 мин. Охладете готовите яйца.

 боядисване яйца по съветски

Отстранете чорапа с обвивката и измийте добре яйцата. Подсушете ги с хартиени кърпи, намажете с растително масло. Така ще фиксирате цвета и ще извършите повърхността по-лъскава. Мозайките са подготвени!

 яйца мозайка

Между другото, вместо зелено багрило можете да добавите сок от цвекло, хибискус или калиев перманганат при варенето. Тогава мозайките ще имат розов нюанс, а не зелен.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР