Както е известно от години командироването се използва от ръководството

...
Както е известно от години командироването се използва от ръководството
Коментари Харесай

Само във Фрог: И двете наблюдаващи прокурорки по казуса “Борисов” са от командированите

Както е известно от години командироването се употребява от управлението на държавното обвиняване, с цел да санкционира или награждава редовите магистрати. Първите всекидневно отиват на “заточение” в някоя отдалечена прокуратурата, а вторите се издигат.

В случая Ненкова и Желева са били “повишени”. Прави усещане и различен факт - престоят им в СГП е доста по-дълъг от позволения за командироване. Марина Ненкова в началото се е преместила в от районна в градска прокуратура през август 2020 година със заповед на административния началник на СГП. От август 2021 година пребиваването й в по-горната инстанция е удължено по заповед на основния прокурор.

Аналогичен сюжет се е развил и за другата прокурорка Виолета Желева. Тя “каца” в СГП в средата на 2021 година отново със заповед на шефа на СГП. Главният прокурор написа нова заповед през януари 2022 година, с която официализира продължаването на престоя й. Явно двете дами се оказват от изключотелна полезност за работата на СГП.

Държавните обвинители се питат по какъв начин по този начин делото за Борисов не е попаднало за разглеждане в ръцете на един от доста редови прокурори, които имат голям опит.

От край време зад сходен тип командировене юристите съзират благоприятни условия за зависимости, защото от административния началник, респективно основния прокурор, зависи дали един магистрат ще остане в позицията на “командирован” или на бърза ръка ще се върне на остарялото си място, а точно по-нисшата инстанция.

От няколко месеца Фрог сигнализира, че в прокуратурата е нарушен модела за инцидентно систематизиране на делата, защото в обособените структури бяха обособени спецекипи от близки до управлението прокурори. Именно на тях се дават делата с висок публичен интерес, което единствено по себе си е нарушаване на правилото за инцидентно систематизиране. Припомняме ви, че инспекция за този циничен модел започва правосъдното министерство.

Според наши източници точно по този метод въпросът “Борисов и Горанов” е попаднал на бюрата на Ненкова и Желева.

Журналистът Атанас Чобанов от “Бърд” разкри, че прокурорката Марина Ненкова има 7 заема за към половин милион лв..
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР