Както е известно, нацистите усилено търсели оригиналната религия“ на древните

...
Както е известно, нацистите усилено търсели оригиналната религия“ на древните
Коментари Харесай

„Хрониката на Ур Линда“ – библията на Химлер

Както е известно, нацистите интензивно търсели „ истинската вяра “ на античните арийци, като изпращали експедиции в Египет за проучване на пирамидите, в Тибет за търсене на античната митична страна Шамбала и т. н.

Според Херман Вирт (1885-1981), създател на така наречен „ атлантско-нордическа вяра “, загадъчната Атлантида се намирала надалеч на север в праисторическите времена, когато зоните на Северния полярен кръг били към момента с сдържан климат.

Вирт основал проучвателен център за проучване на духовната история на древността в градчето Бад Доберан, който по-късно се трансформирал в фамозния нацистки център „ Аненербе “, прочут със своите съмнителни проучвания, чиято същина е мистерия до ден-днешен – известно е единствено, че са провеждани генетични изследвания.

Вирт стартира рано да си сътрудничи с нацистите. Среща се с Хитлер през 1929 г. Бъдещият фюрер слуша лекциите му, проявявайки интерес към „ северното вегетарианство “, за което споделя ученият. Емблема на организацията, която основал Вирт, била свастиката или пречупеният кръст – античният знак на Слънцето за доста цивилизации. Именно на този безоблачен знак той посветил своята книга „ За произхода и смисъла на свастиката “ (1933 г.).

Според Вирт, а и освен съгласно него, свастиката е съществувала в доста антични култури. В разкопки на пластове от неолита и енеолита този знак е открит в Близкия изток, Крит, Индия и Иран. Особено доста изображения на свастика били открити по време на разкопките на Троя.

Но има един мистериозен и мъчно разбираем факт: свастиката на практика липсва в крайната западна част на Европа, както и в Египет. В семитските култури знакът на свастиката отсъства. Няма го в изображенията от Палестина, Финикия, Арабия, Сирия, Асирия и други Но в индоевропейските, т.е. арийските, култури този знак е заветен още от каменната епоха – очевидно това е бил един от претекстовете на Херман Вирт да му засвидетелства почтителното си внимание.

Херман Вирт

В книгата „ Хроника на Ур Линда “, оповестена от Вирт, гибелта на Атлантида (наречена „ Атланд “, „ Алдланд “ или „ Алдландия “) е разказана в детайлности.

Потъналият съгласно него през 2193 година прочие Хр. остров бил в Атлантическия океан. Но Врит изказал хипотезата, че съществувала и друга Атлантида – духовната татковина на атланто-нордическата раса, която се намирала на прословутия именит остров Туле в северната част на Атлантическия океан. Съществуването на този остров обаче бива подлагано на подозрение от много откриватели.

Немските учени незабавно отхвърлили достоверността на „ Хрониката на Ур Линда “. Но шефът на SS Хайнрих Химлер декларирал, че е „ вярна, тъй като същността й е същинска “. След като Химлер през 1937 година се изказал, че „ от хилядите камъчета на мозайката, които показват същинска картина за произхода на  света и неговата история, няколко от тези камъчета се съдържат тук “, професорът Герд Симон от университета в Тюбинген я нарекъл „ Библията на Химлер “. Други учени пък сметнали, че книгата е враждебна към Германия, тъй като постанова някакъв „ негермански “ метод на живот и „ женска стопанска система “.

Непосредствено след публикуването на „ Хрониката на Ур Линда “ избухнал изострен теоретичен и журналистически спор. Много германисти отказали да имат вяра в достоверността на този „ най-стар Северен Завет “. В някои говорела филологическа уместност, в други – банална злоба. Аргументите „ срещу “ били най-сериозни: руническата конструкция на оригинала била заимствана от латински, езикът е преиначен старофризийски. На всички упреци Вирт отговорял, че даже и нещо в „ Хрониката “ да не е автентично, сигурно има остарял пласт, който не може да бъде фиктивен.

Хитлер не симпатизирал на възгледите на Вирт, като декларирал: „ Всички тези професори и мракобеси, които основават лична нордическа вяра, ми объркват безусловно всичко. Защо разрешавам това? Защото те основават безпорядък, а всеки безпорядък е плодотворен “.

За разлика от антуража си, Хитлер в никакъв случай не изказвал благосклонности към немската античност. Когато говорел за античните германци, правел това единствено, с цел да подсети за тяхната „ храброст, подготвеност за битка и расово схващане “. Според Хитлер не германците, а арийците водят човечеството към духовни височини. Апогеят е доближат просто от едно арийско племе – германците, в епохата на гръцката и римска древност. Дори щандартите на елитните военни елементи в Третия райх копирали античните римски бойни знаци. Символ на Берлинската олимпиада през 1936 година станала гръцката статуя „ Дискохвъргач “.

Хитлер се възхищавал на имперското великолепие на Римската и Британската империя. Заимствал доста неща не от немската митология, а от обществения дарвинизъм. Оттук и неговата формула: „ Правото е на мощния, а гибелта – за слабия “. Какъв ти матриархат по Вирт?

Алфред Розенберг, главният идеолог на нацистката партия, не останал настрани от фюрера и мощно подлагал на критика учението на Вирт в своя главен труд „ Митът на ХХ век “. Доказателствата, предоставени от учения, съгласно него са неубедителни, тъй като „ матриархатът непрестанно се свързва с вярата в доста богове – а патриархатът със слънчевия мит. Женският принцип в Мала Азия в предхристиянския интервал довел до култа на проституцията и груповия секс “. Розенберг призовал да се зачеркне името на Вирт и неговото обучение от историята на Германия.

Но  райхсфюрерът на SS Химлер твърдо подкрепял Вирт, тъй като държал да се употребяват антихристиянските детайли в идеологията му. Той също защитавал социал-дарвинизма, съгласно който в човешкото общество, както и в природата, би трябвало да побеждава по-силният, а по-слабият – да умира. Въобще, нацистите настойчиво съчетавали социал-дарвинизма с расизма и немската митология, с цел да реализират свои лични политически цели.

Както изобретателно споделя Бърнард Шоу за социал-дарвинизма: „ Ако най-агресивните и най-силните побеждават – значи природата е господ на негодниците “.

А Херман Вирт живял много дълго, с цел да види рухването на нацизма, чиято вяра по този начин и не съумял да сътвори.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР