Както босненските сърби, така и босненските хървати са си поставили

...
Както босненските сърби, така и босненските хървати са си поставили
Коментари Харесай

Кой и защо иска да разруши Босна и Херцеговина?


Както босненските сърби, по този начин и босненските хървати са си сложили за цел да се откъснат от страната Босна и Херцеговина. Докъде би могло да докара това и дали Европейски Съюз може да се опълчи?

Възпоменание за жертвите от клането в Сребреница през юли т.г.

Заплахите за са недвусмислени:. Миналият век, съобщи наскоро Додик, беше век на премеждия за сръбския народ - през този век ще последва обединяване с братския народ в Сърбия.
Редакцията предлага
Но настоящите офанзиви против босненската страна имат и втори фланг. Драган Чович, водачът на Хърватската демократична общественост на Босна и Херцеговина (HDZ BiH), партията на босненските хървати, приканва за " териториална метаморфоза " на страната. След края на войната Босна и Херцеговина се състои от Федерацията на бошняците и хърватите, Република Сръбска и региона Бръчко. Чович твърди, че хърватите са незадоволително добре показани. Стратегическа цел на партията му е основаването на трета, доминирана от хървати единица - още едно етническо разделяне, което ще направи многонационалната страна още по-нефункционална.

От известно време партиите на Чович и на Додик си сътрудничат за все по-радикалното разчленяване на Босна..

Вътрешни и външни врагове

Националистическите стратегии на Сърбия и Хърватия се подхранват извън, което връща спомените от 90-те години на предишния век. Време, в което двете страни започнаха война за разделянето на Босна.

Лидерите на босненските сърби и на босненските хървати Милорад Додик и Драган Чович

Официален Загреб да вземем за пример организира на процедура политиката на някогашния хърватски президент Франьо Туджман, споделя режисьорът Дино Мустафич, съосновател на мултиетническата гражданска партия Наша странка (NS). В босненската война Туджман настояваше за основаването на доминираната от хървати страна Херцег-Босна. Това докара до осъществяването на голям брой военни закононарушения като етническо пречистване. Мнозина от виновните бяха наказани от Международния арбитражен съд в Хага, само че все пак " апетитът " на националистите в Загреб и Белград за босненски територии към момента съществува, уверен е Мустафич.

Хърватия злоупотребява с Брюксел

При намесата в босненските каузи се употребява и Брюксел:.

Загреб може да разчита на поддръжката най-много на комисаря по разширението Оливер Вархеи - поддръжник на унгарския министър председател Виктор Орбан, който пък намерено поддържа сепаратиста Милорад Додик освен политически, само че и с финансови инжекции за Република Сръбска.

При това апели за преустановяване на дестабилизиращото въздействие на прилежащите страни върху Босна се насочат от дълго време. Най-цялостното предложение за това сега е на някогашната хърватска външна министърка Весна Пусич. В концептуален документ от края на май тя предложи " балтийския модел " освен за Босна, само че и за всички шест страни от Западните Балкани. През 90-те години на предишния век северните европейски страни подкрепяха Литва, Латвия и Естония по пътя на интеграцията им в Европейски Съюз. Този модел би могъл да бъде прибавен и в района, счита Пусич.

Може ли " европейският принцип " да надделее?

Босненският деятел и анализатор Самир Бехарич е на мнението, че персонално от председателката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен.

Председателката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен на срещата на върха ЕС-Западни Балкани през юни 2022

Германският Бундестаг също към този момент не желае приема етнонационалното статукво в Босна и Херцеговина. В резолюция, импортирана и призната предходната седмица, Драган Чович и Милорад Додик бяха посочени като рушители на страната. А Хърватия и Сърбия бяха призовани да лимитират националистическото си въздействие.

Адис Ахметович, народен представител от Социалдемократическата партия, чиито родители са избягали в Германия по време на войната, декларира: " Етническият принцип не проработи, в този момент би трябвало да надделее " европейският принцип ". Изглежда обаче, че Европейската комисия към момента не е стигнала до същия извод и организира политика, която не е в полза на жителите, споделя Сенадин Лавич, политоложка от Сараево.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР