Както без съмнение знаете, котките са опитомени от човека преди

...
Както без съмнение знаете, котките са опитомени от човека преди
Коментари Харесай

Мозъците на котките са се смалили през годините

Както без подозрение знаете, котките са опитомени от индивида преди към 10 000 години. Изследване обаче открива, че в резултат на това техните мозъци са се смалили доста – изобретение, което би могло да хвърли повече светлина върху метода, по който животните се приспособяват към постоянните грижи на индивида.

Изследователите съпоставят размера на черепите (индикатор за размера на мозъка) при оптиомените ( Felis catus ) и дивите котки от Европа и Африка. Генетични изследвания демонстрират, че последните са предците, от които домашните котки са еволюирали.

Екипът също по този начин изследва хибридите сред диви и домашни котки и открива, че размерът на техния мозък попада по средата сред стойностите на останалите две групи. Това единствено по себе си е още еднаиндикация, че точно опитомяването е предизвикало смяната.

„ Нашите данни демонстрират, че фактически домашните котки имат по-малък черепен размер (което значи и по-малък мозък) по отношение на европейската пума ( Felis silvestris ) и африканската пума ( Felis lubica ) – дивият потомък на домашната “, пишат откривателите.

Откритията им удостоверяват по-стари изследвания по тематиката. Учени изследват размера на котешкия мозък още от 60-те и 70-те години на предишния век. Освен това тази наклонност опитомените животни да имат по-малки мозъци по отношение на дивите си събратя се следи и при овцете, животните и зайците.

Изследването е оповестено в Royal Society Open Science.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР