- както бе наречено тематичното съглашателство между ГЕРБ, ДПС и

...
- както бе наречено тематичното съглашателство между ГЕРБ, ДПС и
Коментари Харесай

На спешна правна комисия Хартиената коалиция отхвърли ветото на президента

- както бе наречено тематичното съглашателство сред ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия за връщане на хартиената бюлетина и обезсмисляне на машинното гласоподаване - отхвърли над измененията ѝ в Изборния кодекс. Това се случи на изключително съвещание на комисията по правни въпроси.

Интересно е, че тематиката влиза в дневния ред на парламентарния орган не просто " по неотложност ", а преди даже указът за ветото да е обнародван в " Държавен вестник " (ДВ). Това ще стане чак на следващия ден, демонстрира информация в уеб страницата на Дъждовни води, а обнародването е актът, с който указът публично влиза в действие.

Ветото бе отхвърлено с 12 против 11 гласа. В пленарната зала се чака тематиката да е на дневен ред още в сряда. ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи имат нужните над 121 гласа, с цел да препотвърдят противоречивите промени в Изборния кодекс. Те, с изключение на връщане на хартиената бюлетина, плануват машините да се трансфорат в принтери, които отпечатват бюлетина. Тя ще бъде подпечатвана от секционната изборна комисия, с цел да бъде вотът годен, и ще се пусна в урна. Накрая " машинните " бюлетини ще се броят ръчно - като елементарните хартиени, а устройствата за гласоподаване няма да регистрират изборния резултат, подаден посредством тях.

Въпросните " машинни бюлетини " би трябвало да са от специфична хартия, доставена от Българска народна банка. Но " незабавното съвещание " роди и вест - разновидността на ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия на Изборен кодекс не може да бъде изпълнен, в случай че има избори в идващите месеци. Вероятно и до локалния постоянен избор, който е през октомври 2023 година

" В свое мнение печатницата на Българска народна банка ни споделя, че периодите и наличната техника биха създали невероятно осъществяването на признатия Изборен кодекс. Сроковете за произвеждане на хартия са най-малко 4 месеца, а печатницата няма нужното съоръжение. На процедура това значи, че в случай че бъде преодоляно ветото, може да няма машинно гласоподаване ", заяви Божидар Божанов от " Демократична България ".

Не му бе обърнато внимание от " болшинството ". На процедура обаче, в случай че на идващ избор няма техническа опция машините да печатат бюлетини, те въобще няма да могат да се употребяват. Тоест - минава се на вид гласоподаване единствено и само с познатите хартиени бюлетини от предишното.

" Ако ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи желаят да отстранен машините, дано го кажат, а да не се крият зад благовидни изказвания за право на избор, което в действителност лишават ", сподели още Божанов.

Самото съвещание стартира и приключи със скандал.

Първият - представители на Централната изборна комисия (ЦИК) са били поканени да дадат мнение по Изборния кодекс, само че по този начин и никой не се появи. Председателят на правната комисия Радомир Чолаков от ГЕРБ разгласи, че може да бъдат поканени идната седмица (въпреки че гласуването по ветото беше ясно, че ще се организира през днешния ден, а идната седмица тематиката ще е в пленарната зала).

По-късно обаче се оказа, че ЦИК не е пристигнала и няма мнение, тъй като членовете ѝ, посочени от ГЕРБ и Движение за права и свободи, са дали своят вот " срещу " присъединяване на изборния орган в съвещанието на комисията. Съобщи го Надежда Йорданова от " Демократична България ", а Чолаков не отхвърли.

Според правилника на Народното събрание и дългогодишната процедура всички държавни органи, призовани за присъединяване на съвещание на комисия, са длъжни да се явят или да дават мнение, припомниха от " Продължаваме промяната ".

Вторият скандал бе, че Радомир Чолаков разгласи дебатите по ветото на президента за завършени и мина към гласоподаване. Велислав Величков от " Правосъдие за всеки " изиска думата от името на гражданските организации, с цел да изкаже мнение. Не му беше дадена от Чолаков - на съображение, че дебатите са към този момент прекъснати.

Величков подсети, че от ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи са приемали върнатия от президента Изборен кодекс измежду нощ и без никакво авансово публично разискване, а от партията са твърдяли, че даже трялбва да се свикат необятни съвещания по тематиката. Това беше версията на ГЕРБ, когато жители излязоха на митинги в центъра на София поради дейностите на " хартиената коалиция ".

Председателят на правната комисия подмина забележките без отговор.

Преди седмица някогашният министър председател Бойко Борисов разгласи - включвайки се по лично предпочитание в ефира на Нова тв, че в случай че президентът Румен Радев наложи несъгласие на Изборния кодекс, той ще изиска депутатите на ГЕРБ да го одобряват. Само няколко часа по-късно се отметна.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР