- Какъв знак ни дават партиите с кандидат-депутатските листи, след

...
- Какъв знак ни дават партиите с кандидат-депутатските листи, след
Коментари Харесай

Цветанка Андреева: Провал за демокрацията е да видиш Доган – символът на ДС, завърнал се в парламента

- Какъв знак ни дават партиите с кандидат-депутатските листи, откакто там разпознаваме скандални лица - провален политик от партията на Цензурата, доцент, който мамеше жителите по време на Ковид рецесията, един фиктивен лорд, зам. министър на Министерство на вътрешните работи от държавното управление на Иван Костов, та даже и самият Доган, който наподобява напълно несъответстващ за актуалните действителности?

- Да обявиш края на прехода и да видиш Доган завърнал се в Парламента значи неуспех за демокрацията. Ахмет Доган е знак от друго време, на Държавна сигурност. Той е белязал началото на прехода.

Участва в демократизацията в най-критикуваната й и компрометирана част – връзката на комунистическите секрети служби и новия ред. Доган е привързан и е сътрудник на Държавна сигурност. Това го прави допустим в ляво, на Изток, в ъндърграунда на прехода, само че не и за измеренията на демократична европейска страна.

Разбираемо той се беше отдръпнал и това гарантираше живот на харизматичността му измежду мюсюлманския електорат. Завръщането му обаче не е в негова лична изгода и той евентуално го знае, не е в изгода и на етноса, който към този момент е трансформирал социално-икономическите си характерности от преди 30 години.

Концепцията за „ Новото начало “ в Движение за права и свободи е потребността от нова сила и ново водачество и Доган можеше да съжителства съвършено с тази обстановка, в случай че беше приел демократизацията вътре в Движение за права и свободи.

Българска социалистическа партия вкара доста екзотика в листите си, само че тя не носи нов заряд. След интервала на Нинова не се вижда вълна на млади леви, в противен случай виждаме ретро левицата в ход, която обрисува поле в което обществото ще се съставлява от водачи в говоренето за антиваксърство, джендъризъм и всевъзможни сходни формули създадени от кремълската агитация.

- Не би трябвало ли обществото да бъде по-критично и да претендира за тотална замяна на проваления политически „ хайлайф “, който намерено ненавижда и ненавижда? 

- Отношението сред обществото и властта е предмет на самата народна власт. На този стадий от рецесията се интересуваме по какъв начин се трансформира обществото? Опасявам се  че към този момент се натрупа социална отмалялост. Умора не  от демокрацията, а от рецесията, само че тя ще рефлектира зле в цялостния развой на властта.

От историята на преходите знаем, че когато публичната отмалялост срещне политическия популизъм, демокрацията минава на назад във времето и се заражда форма на робия. Властта се концентрира в ръцете на дребна група или един човек.

От това рисковано положение за нацията, могат да ни измъкнат единствено консолидирани дейности на демократичните политици. С цялата социална рецензия към тях, те към момента имат ресурса да спасят демократичния развой.

- Съществува ли заплаха след мантрите за евроатлантическо болшинство да си докараме кремълско – при подобаващи резултати на Българска социалистическа партия, Възраждане, Движение за права и свободи – Москва и Има Такъв Народ, с мощното рамо на президента Радев, което може да ни изстрелят в напълно нежелана действителност?

- Разбира се, че това е алтернативата на демократичното и проевропейско развиване на страната. Ако демократите се провалят, те няма да бъдат изместени от невъобразим до в този момент нов състезател, а ще е под силата на политическата линия водена от президента Радев. Проруските партии в България могат да бъдат стратегически обединени и допълнени от план и въздействието на президента.

Алтернативата на демокрацията зрее и пораства пред очите ни. Дори отцепниците в Движение за права и свободи, кръга на Доган се асоциира точно с въздействието на Москва. Подобно развиване няма да е нещо ново. Това към този момент се случи в някои източноевропейски страни и тук на Балканите.

- Предизвестени ли са съгласно вас нови избори през 2025 година, или въпреки всичко ще има разновидности за постоянно държавно управление?

- Вариант постоянно е имало, волята не е достигала. Суверенът на всичките последни предварителни избори дава превес и преднина в Народното събрание на проевропейските партии.

Опозицията им до в този момент беше слаба и разпокъсана, само че от последният ден на 50-я парламент видяхме, че с нападателно държание тя съумя. Окупира парламентарната зала и не разреши на демократите да прогласуват решението си.

Ако си спомним началото на този злощастен парламент, той не съумя да излъчи демократично ръководство, тъй като проевропейският кабинет на Росен Желязков не беше подсилен от ППДБ и кръга на Доган.

Надеждата е, че в 51-то Народно събрание ППДБ ще съумеят да надскочат личната си да я назовем незрялост, а въздействието на кръга Доган в дясно ще бъде лимитирано.

Източник: blitz.bg

Източник: razkritia.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР