Какъв заряд носят международните санкции, наложени на Русия заради нападението

...
Какъв заряд носят международните санкции, наложени на Русия заради нападението
Коментари Харесай

Досега Русия не е виждала такива санкции


Какъв заряд носят интернационалните наказания, наложени на Русия поради нападението над Украйна? Има наблюдаващи, които не изключват даже държавен фалит, в случай че интернационалната изолираност на страната продължи задоволително дълго.

Руската рубла продължи да се обезценява макар повдигането на лихвата

Масивните наказания против Русия през вчерашния ден доведоха до. Редица дъщерни компании на съветски банки на запад се намират пред банкрут, оповестява Европейската централна банка (ЕЦБ). А от самата Русия имаше известия за дълги опашки пред банкоматите.
Редакцията предлага
Руските държавни облигации в понеделник изгубиха до половината от цената си на интернационалните финансови пазари. Руските облигации в долари през вчерашния ден също се срутиха и се обезцениха на половина. Това се отнася обаче единствено до кратко- и средносрочните облигации. Дългосрочните покачиха цената си.

В същото време рублата продължава да се обезценява, като тази наклонност не се промени даже от непредвиденото решение на Руската централна банка (РЦБ) да увеличи лихвата до 20%. „ Повишаването на лихвата цели да направи спестяванията в рубли по-привлекателни и да спре бягството на капитали в чужбина ", изяснява икономистът Фридрих Хайнеман. Според него обаче този опит ще бъде несполучлив, тъй като „ съветските активи, както и рублата, на интернационалните финансови пазари се трансфораха в нежелателен баласт след ".

Русия е натрупала голям валутен запас

Някои наблюдаващи даже настояват, че ще се стигне до паническо пласиране на съветски облигации, а може би и до решение на Русия да престане да ги обслужва. Хайнеман обаче счита, че това е малко евентуално, тъй като Русия разполага с голям валутен запас от 630 милиарда $. Все отново и той е на мнение, че в случай че интернационалната изолираност на Русия продължи дълго, може да се стигне и до държавен фалит. Освен това Съединени американски щати, Канада, Англия и Европейски Съюз затвориха за Руската централна банка достъпа до валутните ѝ запаси, депонирани в тези страни – а това са към 40-50% от въпросните 630 милиарда $.

Клиенти чакат на опашка за банкомат пред клон на " Алфабанк " в Москва

Икономистът Артур Брунер е на противоположното мнение. Според него глобите, наложени на Русия, са „ тъп меч ", а падащият курс на държавните облигации в действителност е доста комфортен за страната, тъй като в този момент Русия може да ги изкупи доста на ниска цена назад.

Русия със лична система за разплащане

Най-тежката глоба обаче е, която обслужва близо 11 000 банки по целия свят. Финансови институции, които са изключени от тази система, доста по-трудно вземат участие в интернационалния финансов продан. По тази причина още откакто, Русия създаде своя сходна система SPFS, която обаче е доста по-малка и включва основно съветски банки. Възможно е през тази система изключените от SWIFT съветски банки въпреки всичко да имат достъп до интернационалните пазари – благодарение на съветски финансови институции, които към момента са в SWIFT.

Своя система има и Китай. Тя се назовава CIPS и е обвързвана с съветската SPFS, тъй че глобените съветски банки биха могли да употребяват като задна малка врата и китайската система. Експертите считат още, че съветските банки, финансови институции и компании може да потърсят избавление и в криптовалути като биткойн.

И неутрална Швейцария поддържа глобите

Демонстрация в Женева: " Спрете SWIFT за Русия " написа на този афиш

Вчера и Швейцария се причисли към глобите, наложени от Европейски Съюз на Русия, отказвайки се от досегашната си политика на неутралитет. А Швейцария е един от най-важните центрове, в които оперират съветски капитали, напомнят информационните организации.

Днес беше обявено, че фирмите и изключват редица съветски банки от разплащанията с кредитни карти на двете компании. В тази връзка се твърди още, че в Русия и притежателите на задгранични банкови сметки към този момент не могат да оперират с кредитните карти на Visа и Mastercard.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР