Какъв туризъм правим ние – само с безплатни шезлонги ли?

...
Какъв туризъм правим ние – само с безплатни шезлонги ли?
Коментари Харесай

Проф. Гергова: Спасяваме туризма само с безплатни шезлонги. Нито дума за историческото ни наследство

Какъв туризъм вършим ние – единствено с безвъзмездни шезлонги ли? Нито дума не е упомената за това какво става с нашето завещание: като физическо положение, като ръководство, като капацитет и като режими в тази обстановка. Сега, когато сме тръгнали да спасяваме туризма, приказваме единствено за шезлонги, концесионери и хотели.
Това съобщи пред БНР експертът по тракийска археология проф. Диана Гергова.

„ Никой не приказва за това, че с цел да задържим каквито и да е туристи – дали непознати, дали наши, ние би трябвало да се обърнем към нашето културно завещание. Това е огромният проблем – че нашите монументи към този момент години наред нямат съответна система на запазване, която да разрешава те да са поддържани, да се развиват, да вървят напред – с метода на експониране, с описа, който биха дали на туристите. “, сподели още експертът.

" Никой не обръща внимание на големия стопански капацитет на нашите монументи и на това, че сме длъжни освен поради личната си история, само че и пред човечеството - да ги пазим, тъй като са неповторими ", акцентира археологът.

„ Сега, когато България се обърна и към своето земеделие, разбра, че би трябвало да насърчи своите хора, своите служащи, никой още не съм чула да каже дума – а какво вършим с този необикновен капацитет от неповторими международни монументи. “, запита още проф. Гергова.

" Нямаме държание на равнището на паметниците ни ", счита проф. Диана Гергова.

По думите й избавителните разкопки в България се организират на ужасно високо равнище, в това отношение можем да се гордеем, само че по отношение на постоянните, по думите й „ би трябвало да бием паника и то огромна “.

Обикновено постоянните разкопки се финансират от общините, в тях се включват и доста доброволци от цяла Европа. Тъй като в актуалната обстановка нищо не може да се възнамерява, проф. Гергова е на мнение, че тези разкопки би трябвало да се отсрочат за следващата година.

„ Още повече, че нашите прелестни обекти, които са предмет на постоянните разкопки, са от извънредно огромно значение за България, за нейното икономическо развиване и национално самочувствие. “
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР