Какъв може да е прочитът на днешното изявление на главния

...
Какъв може да е прочитът на днешното изявление на главния
Коментари Харесай

Адвокат Людмил Рангелов пред novini.bg: Хора, които 3,5 години твърдо подкрепяха Главния прокурор, сега искат неговата оставка!

Какъв може да е прочитът на днешното изказване на основния прокурор Иван Гешев? Започна ли война сред него и избран кръг политици? Как ще завърши тази прокуроско-политическата сага? Кой " сготви " Иван Гешев и за какво?

Разговарям с известния юрист Людмил Рангелов.

Днес с изказването си Главният прокурор Иван Гешев ясно сподели, че няма да подаде оставка и ще се опита да изкара целия си мандат. От тук нататък ще забележим какво ще е развиването на тази скандална социална сага.

Категорично можем да определим протичащото се като война сред две страни - Главния прокурор и негови доближени и въпреки това, определени политически лица, които желаят отстраняването му. Всяка по-слаба дума няма да отразява действителните връзки сред тях.

Главният прокурор е политическо предопределение, доколкото всичко в живота ни е политика. Но правосъдната власт би следвало да е самостоятелна и намесата на политическите сили в нея е неизвинително брутална.



Голяма част от обществото още от самата номинация на господин Гешев за Главен прокурор се противопоставяше на неговия избор, само че даже съперниците и враговете му не чакаха, че по подобен метод ще се търси разрешението на този проблем.
Самият аз към този момент съм обезверен по тази причина каква позиция ще заемат членовете на Висш съдебен съвет по този въпрос. Напълно допустимо е те към този момент да са трансформирали радикално мненията си за господин Гешев, без значение дали това е станало под напън или не.

Достатъчно е петима от Висш съдебен съвет да са срещу отстраняването на Главния прокурор, с цел да не съумеят да го освободят прибързано.

Необходими са 17 гласа за премахването му от поста, само че не е ясно дали тази аритметика ще излезе вярна.
Процесите, които се развиват в този момент, са тежък удар върху върховенството на правото и независимостта на правосъдната система. Дълго време ще е належащо за нейното излекуване.
Да, във времето обратно господин Гешев можеше и имаше съображение да бъде отхвърлен поради някои негови дейности, с които атакуваше избрани лица, без да има задоволително доказателства по тази причина.

Но не и по подобен метод, който е напълно срещу разпоредбите и процедурите и демонстрира грубото въздействие на политически фигури върху по принцип самостоятелната правосъдна система.

Отстраняването на една съответна персона, която и да е тя, не играе никаква роля за промените на правосъдната система, за които се приказва към този момент над 20 години. Тече специфична интервенция, с която някой се пробва да си подсигурява цялост, недостижимост за момента, тъй като може би господин Гешев в действителност разполага с доказателства против избрани политически кръгове. Възможно е да има напън и от външни партньорски служби! Но още веднъж наблягам, че даже дългогодишните съперници на господин Гешев бяха сюрпризирани от метода, по който се случва офанзивата против него.
Трудно е да се предвижда по какъв начин ще завърши цялата тази прокурорско-политическа сага. Според мен ключът за отстраняването на Главния прокурор е в ръцете на тези, които би трябвало да образуват болшинство от 17 гласа във Висш съдебен съвет против него. Дали ще съумеят да съберат болшинството от 17 души, ще забележим!
Хора, които 3,5 години твърдо подкрепяха Главния прокурор, в този момент желаят неговата оставка!
 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР