Какъв е точния брой на руските дипломати в България?След като

...
Какъв е точния брой на руските дипломати в България?След като
Коментари Харесай

Кой е най-големия дипломатически корпус в България

Какъв е точния брой на съветските дипломати в България?

След като България разгласи 70 съветски дипломати за "персона нон грата ", в общественото пространство породи уместния въпрос какъв брой тъкмо е общия им брой на територията на страната ни. Спекулациите се ускориха още повече, откакто поредно министър председателят в оставка Кирил Петков и външно министерство се разминаха в изнесената информация, написа в материал.

"В днешния ден бяха отзовани 70 дипломата на съветската страна, които нашите служби са разпознали значително като хора, свързани с техните служби и са работили против ползите на нашата татковина ", съобщи в понеделник вечерта Петков и добави, че огромна част от тях са работили за непознати служби и дипломатическата им роля е била повече като прикритие.

Малко по-късно изявление последва реакция от Министерство на външните работи, където прецизираха, че решението на българската страна е "за понижаване на числеността на личния състав на съветските представителства в Република България в граници, ненадвишаващи числеността на българските представителства в Руската федерация ". В това известие категорично е конкретизирано, че "числеността следва да бъде поддържана в границите на до 23 дипломатически и 25 административно-технически чиновници ".

Колко тъкмо съветски дипломати има в България?

Справка на в справочника на дипломатическия корпус, настояща към март 2022 година сподели, че упълномощените у нас представители на Руската федерация са били упълномощени 42 съветски дипломати,като включително не влиза дипломат Елеонора Митрофанова. Към множеството от тях има назначени секретари и/или съветници, с което общия брой нараства на 71. Заедно с това съветската страна има и две консулства - във Варна (със 7 представители) и в Русе (с 4 представители). Именно за тях към този момент е ясно, че краткотрайно ще преустановят активността си - това удостовери пълномощният министър на Руската федерация в София Филип Воскресенски, който е и най-високопоставеният съветски посланик у нас, който би трябвало да напусне страната до 3 юли.

От думите му пред ТАСС стана ясно, че вследствие на дейностите на българските управляващи, които са изгонили всички чиновници на генералното консулство на Русия в Русе, то се закрива. България би трябвало да изоставен и съвсем всички работещи в генералното консулство във Варна. Временно работа стопира и консулският отдел на съветското посолство в София.

На този декор обаче дни по-рано (на 26 май т.г.) министърът на външните работи в оставка Теодора Генчовска е дала следния отговор на на парламентарно запитване от народния представител Ивайло Мирчев:

"Броят на съветските дипломати, упълномощени към посолството на Руската федерация в страната ни, е 32 индивида. Броят на съветските дипломати, упълномощени към Генералните консулства във Варна и Русе, е 8 индивида. "

Така към този миг общият брой на съветските дипломати в България би следвало да е 40 души, плюс посланика на Руската федерация в София Елеонора Митрофанова. Според министър-председателя Кирил Петков обаче изгонените съветски дипломати са 70.

Колко са в последна сметка?

През 1961 година се приема така наречен "Виенска спогодба за дипломатическите връзки ". Според нея членовете на дипломатическите представителства се разделят на три категории: дипломатически, административно-технически, обслужващ и частен личен състав.
Членовете на дипломатическия личен състав са тези с дипломатически сан: дипломат, пълномощен министър или ръководещ посолството, съветници, секретари, аташета и др.Във втората категория на административно-техническия личен състав попадат: завеждащите канцелария, счетоводителите, преводачите, машинописките, радистите, шифровачи и други, които изпълняващи административно-технически функционалности.Обслужващия личен състав се състои от лицата, които извършват помощни и обслужващи действия, като водачи, куриери, охранители, готвачи, градинари и други
В този смисъл разминаването в броя идва евентуално поради това дали с изключение на съветски дипломати в броя са включени и административно-технически чиновници. Друга догадка е, че по неофициална информация броят на съветските дипломати у нас е сред 114 и 150 души, защото от десетилетия Москва изпраща чиновници в дипломатическите си представителства по света с така наречен краткотрайна акредитация.

Кои са най-вече?

Въпросното разминаване в броя елементарно може да се съотнесе и за представители на останалите страни с посолства и консулства в България. Проверка на от същия указател сподели още, че страните с най-вече упълномощени представители имат:
Съединени американски щати - 87 душиТурция - 55 душиГермания - 44 душиКитай - 35 души
В това число са включени и представителите на всички консулства, които съответните страни имат на наша територия (най-много са на Турция)
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР