Какъв е проблемът 1 на Охайо и защо гласуването е толкова противоречиво?

...
Гласоподавателите в Охайо ще решат във вторник дали да променят
Коментари Харесай

Гласоподавателите в Охайо ще решат във вторник дали да променят вековен метод за изменение на конституцията си, повишаване на минималния избирателен праг до 60% от чисто мнозинство.

Изменението - наречено Въпрос 1 - може да звучи досадно, но редките избори през август имат големи последици за по-късно гласуване, насрочено за ноември, което може да установи общодържавно право на аборт.

Ако проблем 1 бъде приет, поправката за правата на аборт вероятно ще бъде блокирана, като подкрепата ще падне под новоповишения праг.

Така че въпрос 1 е за защита на конституцията, както твърдят поддръжниците му, или наистина е за аборти?

Какво е проблем 1?

Проблем 1 е единственият въпрос в бюлетината на специалните избори в Охайо на 8 август.

Преди ключовия вот за абортите републиканците се опитват да променят правилата

Ако бъде приет, той ще промени прага за одобрение на измененията от 50% на 60%. А брой 1 също така ще направи по-трудно поставянето на поправки пред гласоподавателите на първо място, като поиска от вносителите на петицията да съберат подписи от 5% от имащите право на глас гласоподаватели във всеки от 88-те окръга на Охайо, вместо сегашните 44.

През 111-те години, откакто Охайо за първи път даде на гласоподавателите правомощието да въвеждат ръководени от гражданите изменения, само 19 от 71 предложени мерки са преминали 50-процентния показател.

Защо е противоречиво?

Брой 1 беше подкрепен от ръководеното от републиканците законодателно събрание на Охайо и главния служител на изборите в щата, републиканския държавен секретар Франк Лароуз.

Г-н LaRose и неговите съюзници казаха, че номер 1 е за защита на конституцията на Охайо от външни парични интереси.

"Конституциите са за основни права, широко разпространени вярвания“, каза той пред BBC. „Не само противоречив въпрос, който може да има 51% подкрепа.“

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР