Какъв е контролът върху противоепидемичните мерки срещу COVID-19 в България?

...
Какъв е контролът върху противоепидемичните мерки срещу COVID-19 в България?
Коментари Харесай

МВР даде данни колко са глобите за нарушение на противоепидемичните мерки и колко души са заплашени от съд

Какъв е контролът върху противоепидемичните ограничения против COVID-19 в България? Често в медиите има мнения по какъв начин в действителност никой нищо се прави, само че публична статистика, показана от вътрешния министър Бойко Рашков в отговор на въпрос от депутата Христо Терзийски (неговият предходник на поста Министерство на вътрешните работи министър) хвърля повече светлина.

За цялата 2021 година, общо 1418 са формираните досъдебни производства по член 355 от Наказателния кодекс. Това е законовият текст, който планува най-тежко наказване за нарушение на противоепидемични ограничения. Най-често става въпрос за нарушение на публично наложена карантина, с наставление на РЗИ. Съгласно закона, който направи нарушаване, може да бъде осъден със затвор от до 3 години и с санкция от 1000 до 10 000 лв.. Ако нарушаването е осъществено по време на зараза, пандемия или изключително състояние и е обвързвано със смъртни случаи, наказването е отнемане от независимост до 5 години и санкция от 10 000 до 50 000 лв..
Затягат противоепидемичните ограничения в Пловдив
Пловдив влезе в зона 3 от новия проект за справяне с пандемията. Това накара управляващите в града да се съберат на незабавна среща, на която беш...
Прочети повече
Най-много досъдебни производства по член 355 са стартирани през март и април 2021 година – по 183. Най-малко са през декември, 2021 година – 54.

Далеч повече са актовете по член 209а от Закона за здравето – общо 6149. Става въпрос за санкции – да вземем за пример за неносене на маска или когато заведения работят след натрапен вечерен час, както към този момент се случва от средата на тази седмица. Санкцията е сред 300 и 1000 лв. на човек, а в случай че нарушителят е компания – от 500 до 2000 лв.. При наново нарушаване, за физически лица санкцията е сред 1000 и 2000 лв., за юридически – от 2000 до 5000 лв..

Съгласно справката от Министерство на вътрешните работи, най-вече санкции са наложени през януари, 2021 година – 1192. Най-малко са през юни – 59. Тогава беше и времето с минимум новозаразени от COVID-19.

В справката обаче няма изясненост какъв брой от санкциите са били обжалвани в съда и какъв брой надлежно са анулирани. Няма и изясненост какъв брой от досъдебните производства са стигнали до съда и надлежно са решени, както и какви са наказванията при решени случаи и какъв брой са оправдателните присъди.
От среднощ - нови Covid ограничения в София, полицията стартира инспекции
Точно в среднощ на 27 януари на територията на София влизат в действие спомагателни ограничения поради високата заболеваемост от Covid-19. Има ог...
Прочети повече
Още: Вход свободен: Депутати от " Възраждане " влязоха в Народното събрание, без да демонстрират Коронавирус документ

Още от КРИМИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР