Какъв бакшиш трябва да дадете, когато пътувате в чужбина? Отговорът

...
Какъв бакшиш трябва да дадете, когато пътувате в чужбина? Отговорът
Коментари Харесай

Какъв бакшиш трябва да оставим в ресторанта и таксито

Какъв бакшиш би трябвало да дадете, когато пътувате в чужбина? Отговорът може да варира доста според от страната и типа на услугата, която употребявате.
 
В някои страни като Съединени американски щати даването на бакшиш се е трансформирало в неразделна част от културата на работа и обслужване. Независимо дали си взимате кафе, поръчвате доставка на храна или посещавате хотел на отмора, бакшишът става част от вашите разноски.
 
Но в други даването на бакшиш не се предизвиква и даже може да бъде отхвърлено, демонстрира изследване на Hawaiian Islands.

Какъв бакшиш се дава в заведенията за хранене?
 
Проучването на локалната кухня и изпробването на разнообразни заведения за хранене може да бъде значима част от интернационалната отмора, само че същото важи и за разбирането на етикета на всяка нация за предоставяне на бакшиши.
 
Например, до момента в който сервитьорите и барманите в Съединените щати – единствената страна с целесъобразен бакшиш от 20% – постоянно зависят от бакшишите, с цел да добавят заплатите, бакшишът в ресторант може да се смята за засегнатост в Япония, Китай или Южна Корея, където работодателите включват по-високи стандарти на обслужване като част от заплатите.
 
Имайте поради също, че оптималният предстоящ бакшиш може да варира. Ако сте в ресторант в Канада, Сърбия или Доминиканската република, бакшиши от към 20% биха били в горната част на типичния предстоящ диапазон. Междувременно 66 страни одобряват 10% бакшиш.
 
 Hawaiian Islands Hawaiian Islands
Някои страни също имат „ наложителни бакшиши “ под формата на такси за обслужване или бакшиш за по-големи групи. Други като Индия са забранили наложителните бакшиши на заведенията за хранене.

Според проучването в България бакшишът в ресторанта е признат да е към 10% от сметката. При настаняване в хотел се оставят към 0,50 до 1 $, а за такси към 10%.

Бакшиш за настаняване
 
Независимо дали сте отседнали в чужбина, може да се чакат бакшиши, с цел да получите най-хубавото обслужване от пиколото или почистващия личен състав.

Колко коства вечеря в ресторант у нас и в Европа

Ако сте в Съединени американски щати или Канада, бакшишите на личния състав за настаняване варират от 2 до 5 $. От другата прекаленост, в страни като Аржентина, Тайланд и Шри Ланка, където можете да се измъкнете с бакшиш от 50 цента.
 
За доста други страни по света, в това число Бразилия, Мексико и Индия, етикетът и упованията за бакшиши нормално възлизат на 1 до 2 $ на хотелския личен състав.

Бакшиш за превоз

Когато не пътувате със личната си кола чартърен или с социална инфраструктура, туристите се обръщат към локални таксита и услуги за споделено пътешестване като Uber и Lyft за комфортни способи за проучване на нови места.
 
 istock istock
Интересното е, че водачите в 88 страни по света не чакат никакви бакшиши. В доста страни, в това число Индия, Швеция и Мароко, просто закръглят цената на таксито като дребен бакшиш.

В други 21 страни, в това число Канада, таксиметровите водачи нормално получават бакшиш с 10% над цената на пътуването. Но Съединени американски щати оглавяват листата с етикет за бакшиши от 15% за таксиметрови пътувания.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР