Как задържа инициативните и будни служители във фирмата? Един от

...
Как задържа инициативните и будни служители във фирмата? Един от
Коментари Харесай

Промяната отвътре – скрит потенциал за бизнеса

Как задържа инициативните и будни чиновници във компанията? Един от най-силните тласъци е вътрешното предприемачество. То потвърдено покачва и конкурентоспособността на компаниите.

Вътрешните бизнесмени са сътрудници на смяната вътре в организацията, които основават нови способи на работа, нови артикули и услуги или свързват работата на организацията с дадена идея. Все повече компании в България към този момент развиват свои стратегии за вътрешно предприемачество, а други имат предпочитание да го създадат, само че им е мъчно да стартират. Развитието на предприемаческите настройки на чиновниците е стратегически развой за самата компания.

Благодарение на вътрешното предприемачество през днешния ден имаме PlayStation, резултат от вътрешен план на Кен Кутараги в Sony. Gmail е основан от Пол Букхайм в Гугъл, тъй като компанията разрешава в 20% от работното си време чиновниците да се занимават със лични планове. Анджали Суд, маркетинг шеф на Vimeo, поема самодейността и трансформира бизнес модела на онлайн видео платформата, като ползва сполучлив SaaS (Software as a service – Софтуерът като услуга) бизнес модел.

Представяме ви два образеца на вътрешно предприемачество от български компании. През 2022 година софтуерната компания „ Булбера “ завоюва своята втора премия в състезанието „ Иновативно дружество на годината “ с плана си за платформата JoinedInCare, резултат от вътрешно предприемачество. Женя Атанасова, съучастник във компанията и началник на отдел „ Вътрешни планове “, и сътрудниците ѝ, създават онлайн платформата, която предлага целенасочена и разнообразна информация за грижата за възрастните. Ралица Карамфилова, управител „ Стратегическо развиване “ на „ Лирекс “, споделя уроците от дългогодишната процедура за поощряване на лични планове на чиновниците вън компанията. Компанията печели самопризнание с доста артикули, резултат от хрумвания на чиновници и клиенти.

Ралица Карамфилова:
Стартъп културата може да се ползва във всяка компания
 Снимка Личен списък
Г-жо Карамфилова, за какво и по какъв начин развивате вътрешно предприемачество в компанията? Защо то е значимо за Вас?
Винаги сме развивали предприемачеството в компанията. То е залегнало в полезностите ни – иновативност, разпоредителност, шерване на опит (3 от 5-те ни ценности). Не сме изпитвали нужда да сътворяваме специфичен, структуриран развой или специфична стратегия за предприемачество. С вътрешно предприемачество развиваме портфолиото ни от лични софтуерни решения. Програмирането е креативна активност. Свързваме го с мотивацията на хората, с това да се усещат свободни да споделят, да одобряват това, което вършат като тяхното си. На всички равнища даваме опция да се споделят хрумвания. По-скоро сме и от по-рядко срещаните компании, които се вслушваме в концепциите на клиентите, когато употребяват продуктите ни, и по този начин откриваме нови полета за развиване.

Другата посока в предприемачеството е обвързвана с подобряването на вътрешните процеси в компанията – софтуерни и организационно-управленски. Това прави компанията по-конкурентоспособна, построява просвета и среда за пораждане и осъществяване на такива начинания.
Какъв е процесът на развиване на плановете, плод на вътрешно предприемачество? Кои са най-рисковите моменти за техния триумф?
Понеже при нас това се случва органично, няма съществени опасности, свързани, да вземем за пример, с отделянето на особено избрани хора да са „ бизнесмени “ в нещо. Рисковете са свързани с това, че не всяка концепция може да се одобри, да се осъществя. Не всяка самодейност приключва с упования резултат. Трябва да се модерира, което не постоянно е елементарно. Съществена част от процеса е опцията и ресурсът концепцията да тръгне към пазара, да се приготви и предлага.

Като цяло следваме бизнес логиката и последователността - идентифициране на идеята/нуждата, шерване, приемане на противоположна връзка от разнообразни заинтригувани страни (изследване на пазарни благоприятни условия, софтуерни благоприятни условия, човешки запас, пари), осъществяване на концепцията като PoC (proof of concept), т.е. тестване с най-малък запас и изпреварващо валидиране на упованията по отношение на резултата, оценка на опцията за надграждане/разширяване. Но екипите, хората, които се въвличат във всяка фаза, са разнообразни и не следват строго рамкиран развой.

Имаме образци с такива софтуерни решения, които стартирахме, само че спряхме да създаваме и да поддържаме. Също има риск да се загуби инерция, да се претопи концепцията – като се има поради, че е концепция, а не действителен потребителски план, има риск да отстъпи по важност/значимост, да не може да се валидира с действителния бизнес, а в случай че се валидира с бизнеса - да се окаже неприложима/нерелевантна или несъизмеримо скъпа по отношение на предстоящите изгоди. През годините имаме и образци и за неосъществени артикули, които са стартирали като вътрешно предприемачество, само че не са пожънали такива триумфи. Това е част от процеса – би трябвало да запазиш този блян даже при съществуването на такива неуспехи.
Разкажете ни за пазарно осъществени артикули или услуги.
Най-топлите образци са Lirex Assets - система за ръководство и инвентаризация на активи, за която взехме „ Полезен модел “ от патентното ведомство - аналогът при софтуерите на патент; Lirex TMS – за ръководство на транспортен поток/вътрешна логистика. Наскоро излезе case study от Загорка, за които го имплементирахме. В раздел „ Информационна сигурност “ Backup-as-a-Service и Protection and Recovery Extension услугите са основани на решенията на няколко софтуерни колегата, в това число и Veeam. Наскоро отделихме софтуерния отдел в настрана, независимо сдружение (Lirex ST), тъй че да може предприемачеството и разгръщането на портфолиото и процесите да се развиват и задълбочават. 
Има ли почва вътрешното предприемачество в България? Какво е нужно, с цел да успее?
Има. Нужни са стимулирани и вярващи в това хора, среда, общественост, просвета. Стартъп културата е достигнала задоволителна зрялост – споделям просвета, тъй като това не са единствено фирмите, които пораждат по този метод, това е принцип, който може да се ползва във всяка компания, без значение от метода ѝ на пораждане.

Нужно е положително водачество да поддържа тези хрумвания и да подтиква подобен вид просвета и метод на мислене. Нужен е добър асортимент за позициите, които допускат подобен вид начинания - да се търсят стимулирани хора, в които се влага.

Женя Атанасова:
Най-важното е да се има вяра в полезността на плана
 Снимка Личен списък
Г-жо Атанасова, JoinedInCare е план, резултат от вътрешно предприемачество. Това казус ли е ли във вашата компания?
В „ Булбера “ се стремим да поддържаме организации или да вършим планове, които са от изгода на разнообразни публични групи. Стараем се това да върви паралелно с потребителските планове. Преди години създадохме приложението за наставнически надзор Protect Your Kid, което завоюва награди за иновация. В началото на тази година създадохме JoinedInCare и и ни удостоиха с приз „ Иновативно дружество на годината 2022 “ в област „ Социална иновация “. Скоро пускаме нов артикул - Grija. Приложението ще е в помощ на фамилии и асистенти на заболели и на хора в потребност. Чрез Grija те ще могат да споделят информация в сигурен кръг за индивида, за който се грижат.Предполагам, че това значи, че вътрешното предприемачество е нормална процедура за нас.
Как се роди концепцията за плана? Какъв беше процесът на работа?
След Protect Your Kid дълго обмисляхме какъв план със обществена значителност да захванем. Всеки от ръководителите на „ Булбера “ има родители или по-възрастни родственици и по време на епидемията от COVID-19 видяхме какъв брой изолирани са те. Също видяхме и какъв брой проблеми има в областта на услуги и грижи за възрастни хора и с какъв брой проблеми би трябвало да се оправят те, фамилиите и гледачите им.

Решихме, че може да създадем портал за потребна информация за възрастни хора и гледачите им, място, където да демонстрираме, че технологиите могат да са нещо налично за тях.
От каква поддръжка има нужна сходен план?
Най-голямото предизвикателство е да се отдели време и екип за вътрешен план. Клиентските планове постоянно са приоритет и се гонят периоди. Реших, че желая да отделя това време и преразпределих част от дилемите си, с цел да мога да осъществя концепцията и да повеждам този план. Сформирахме дребен екип и започнахме с разработка на платформата, събиране на наличие и със задания, които са част от процеса.

Нямах нормалния екип за реализиране на подобен план на цялостен работен ден, само че имах поддръжка, когато ми трябваше. Наехме преводачи за другите езикови версии, дизайнер, хора, които написаха потребни публикации. Маркетинг отделът ни също оказа помощ.
Какво е нужно за триумфа на план, резултат от вътрешно предприемачество?
Най-важното е да се има вяра в полезността на плана. Особено значимо е и да се вижда, че той оказва помощ на хората. Няколко организации ни писаха, че са впечатлени, че повдигаме тази тематика и някой в България се е сетил за възрастните хора. Това беше стимулиращо. Обмисляме какви тематики биха привлекли внимание и непрекъснат интерес към платформата и какви са идващите цели, които желаеме да реализираме с JoinedInCare.
Текстът е част от бр. 112 на сп. „ Икономика “. Публикува се в Economic.bg по силата на партньорско съглашение сред двете медии.  Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинпредприемачество ПоследниНай-четениКомпании 60 Промяната от вътрешната страна – прикрит капацитет за бизнеса Политика 108 Ще даде ли резултат битката на Украйна с корупцията? Бюджет и финанси 180 Евро(O)позиция Инфраструктура 160 Шишков загатна за нови мегатъргове за поддръжка на пътища Енергетика 280 Санкциите против Русия могат да доведат до дефицит на енергийни доставки Бюджет и финанси 1444 Държавата ще предприеме ограничения за понижаване на цените Наука 688 Мъск възнамерява изстрелването на Starship през март Бюджет и финанси 432 Новата минимална заплата – има ли потребност от по-добър механизъм? To:know 4154 Вечерни вести: Съединени американски щати с изключение за България; Moody’s предвижда отсрочване на еврото Компании 2075 Холдинг КЦМ 2000 е водач в кръговата стопанска система Компании 10443 Собственикът на ДСК придобива още една банка в района Накратко 5462 Вечерни вести: Спирачка за жилищното строителство; Разруха след кабинета „ Петков “ To:know 4154 Вечерни вести: Съединени американски щати с изключение за България; Moody’s предвижда отсрочване на еврото Политика 3044 Разруха и свободно рухване – наследството на кабинета „ Петков “ Компании 3011 Lidl понижава продуктите от месо и стартира зеленчукова гражданска война Политика 2972 Съединени американски щати освободиха от глобите вноса на съветски нефт от България Компании 2867 Дантеленият бизнес и Славина, която съживява пропуснат поминък Компании 2075 Холдинг КЦМ 2000 е водач в кръговата стопанска система Пазар на труда 1828 Невиждана от 53 години безработица в Съединени американски щати вещае главоболия Европари 1696 Парите за слънчеви панели на покривите ще се забавят Всички новини17:47 Компании 60 Шампиони в иновациитеОще от КомпанииВиж всичкиХолдинг КЦМ 2000 е водач в кръговата икономикаШампиони в иновациитеLidl понижава продуктите от месо и стартира зеленчукова революцияКанадци купуват българската компания за рандеман на злато Eastern Resources Следвай ни в обществените мрежи
RSS Получи последните вести на пощаЗапиши меИкономикаБюджет и финансиЕвропариИнфраструктураЕнергетикаТранспортЗемеделиеТуризъмПазар на трудаБизнесКомпанииИндустрииИновацииПазариФинансиИмотиРегулацииОбществоПолитикаЛични финансиДемографияОбразованиеЗдравеопазванеГрадоустройствоЕкологияБюрокрацияТехнологииDigitalТелекомуникациие-управлениеКиберсигурностХай-текФинтех
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР