Как всички пътници успяха да избягат от ада на горящия

...
Как всички пътници успяха да избягат от ада на горящия
Коментари Харесай

”Безупречна евакуация”: Как всички пътници успяха да избягат от ада на горящия самолет в Токио

Как всички пасажери съумяха да избягат от пъкъла на горящия аероплан в Токио? Пътниците се втурнаха към спешните изходи на горящия аероплан на Japan Airlines без ръчния си багаж в сходство с инструкциите на екипажа.

Първо пристигна шокът, защото самолетът Airbus A350 с 379 души на борда се сблъска с втори аероплан при кацане в Токио. След това се появиха жега и пушек, до момента в който самолетът се движеше по пистата в пламъци.

А по-късно се прояви инстинктът за оцеляване и хората се втурнаха да бягат от салона, изпълнен с пушек, знаейки, че животът им зависи от идващите няколко секунди.

Това, че всички в полет 516 на Japan Airlines са съумели да се спасят, е извънредно. Експертите настояват, че безупречната евакуация и новите технологии са изиграли огромна роля за оцеляването им, съобщиБи Би Си.

Тези на борда на втория аероплан - по-малък аероплан на бреговата защита, който трябваше да достави помощ на жертвите на земетресението, нямаха подобен шанс. Петима от тях са починали, а водачът е тежко ранен.

" В нито един от видеозаписите, които гледах, не видяхнито един пасажер на земята, който да вземебагажа си със себе си... Ако хората се опитат да вземат ръчния си багаж, това е в действителност рисково, тъй като ще забавят евакуацията ", споделя професор Ед Галеа, шеф на Групата за инженерна противопожарна сигурност в университета в Гринуич.

Състоянието на самолета Airbus A350 затруднява евакуацията, споделя професор Галеа.

" Това произшествие е надалеч от идеалното. Самолетът е бил с носа надолу, което е означавало, че пасажерите мъчно са се придвижвали ", сподели той.

За евакуация на пасажерите е можело да се употребяват единствено три надуваеми пързалки, само че те не са били вярно задействани заради метода, по който самолетът се е приземил. Пързалката е била доста стръмна, което е можело да бъде рисково.

Системата за обявяване на самолета също се е развалила по време на евакуацията, тъй че екипажът на самолета е трябвало да предава инструкциите благодарение на мегафон и с крясъци, обявиха от Japan Airlines.

Един пасажер е получил натъртвания, а 13 други са поискали медицински съвещания заради физически дискомфорт, заяви самолетната компания.
Обучение за сигурност
Бивша стюардеса на Japan Airlines съобщи пред Би Би Си, че пасажерите на комерсиалния полет са имали " необикновен шанс ".

" Почувствах облекчение, когато разбрах, че всички пасажери са в сигурност. Но когато започнах да мисля за процедурата за спешна евакуация, внезапно се почувствах нервна и уплашена ", сподели тя. " В взаимозависимост от това по какъв начин са се сблъскали двата самолета и по какъв начин се е популяризирал пожарът, можеше да бъде доста по-лошо ".

В действителни обстановки може да се окаже мъчно да се подсигурява, че пасажерите няма да изпаднат в суматоха, сподели някогашната стюардеса, която приказва при изискване за анонимност.

" Но това, което са постигнали, е по-трудно, в сравнение с човек може да си показа. Фактът, че са съумели да накарат всички да избягат, е резултат от положителната съгласуваност сред екипажа и пасажерите, които са спазвали инструкциите ", сподели тя.

Пасажерите се втурват към спешните изходи на горящия аероплан на Japan Airlines без ръчния си багаж в сходство с инструкциите на екипажа.

Оставянето на скъпите движимости е " главен фактор " за бързата евакуация на всички 379 души на борда, тъкмо преди самолетът да бъде обзет от пламъци на пистата на летище Ханеда в Токио предишния вторник, настояват авиационни специалисти.

Полет 516 на Японските авиолинии се трансформира в огнено кълбо, откакто се сблъска със аероплан на бреговата защита при кацането си. Петима от шестимата души на борда на по-малкия аероплан са починали.

Безупречната евакуация на самолета на Japan Airlines изуми света и завоюва похвалите на мнозина. Експерти по авиация и екипаж на самолета описват пред Би Би Си, че всичко се е дължало на това, че екипажът на самолета е приложил прецизното си образование, а пасажерите са се държали " добре " и са спазвали протоколите за сигурност.

Тя съобщи, че новите членове на екипажа минават през прецизно образование за евакуация и избавяне в продължение на три седмици, преди да им бъде позволено да извършват търговски полети. Обучението се повтаря всяка година.

" Преминаваме през писмен изпит, разискване на проблеми и практическо образование по разнообразни сюжети, като да вземем за пример когато самолетът би трябвало да кацне на вода или в случай че на борда има пожар. Персоналът по поддръжката също взе участие в такива образования ", споделя някогашната стюардеса, която е напуснала компанията преди 10 години.

Пилот на самолетна компания от Югоизточна Азия, който също приказва при изискване за анонимност, съобщи, че строгото образование, през което е минал екипажът, е помогнало за бързата евакуация.

" Трябва да кажа, че беше необикновено. Мисля, че това, което се случи в този случай, беше, че образованието се задейства. Наистина нямаш време да мислиш в сходна обстановка, тъй че просто правиш това, за което си подготвен ", сподели той.

За да може всеки пътнически аероплан да получи интернационален документ, производителите на самолети би трябвало да потвърдят, че всички на борда могат да изоставен самолета в границите на 90 секунди. Понякога тестванията за евакуация включват действителни пасажери, добави той.

Видеозаписите и изказванията на пасажерите показват картина на няколко минути смут, а по-късно учудване оттам, което са претърпели.

Сатоши Ямаке, 59-годишен пасажер, съобщи, че е почувствал, че самолетът се е " наклонил встрани и е усетил огромен удар " при първичния конфликт.

Друг неназован пасажер разказва " удар, като че ли самолетът се е сблъскал с нещо при кацането. Видях искра зад прозореца, а салонът се извърши с пушек ".

Откъси от тези моменти са били снимани на телефоните.

Някои пасажери снимали аленото зарево от към момента искрящия мотор, когато самолетът спрял. Друг снимал фрагменти от вътрешността на самолета, където димът бързо закрил обектива на камерата, до момента в който пасажерите крещели, а кабинният екипаж се опитвал да насочи идващите им дейности.

Една от пътничките сподели, че на борда е било мрачно, защото пожарът се е засилил след кацането.

" В самолета стана горещо и си помислих, почтено казано, че няма да оцелея ", сподели тя пред японската телевизия NHK.

Според различен пасажер проектът за избавление е бил усложнен, защото е бил употребен единствено един комплект порти. " Съобщението гласеше, че вратите в задната и междинната част не могат да се отварят. Така че всички слязоха начело ", споделя той.

17-годишният швед Антон Дайбе, пасажер, разказва хаоса след удара, когато Airbus A350 стопира на пистата за политане и кацане.

" Целият салон се извърши с пушек в границите на няколко минути ", споделя той пред шведския вестник Aftonbladet.

" Димът в кабината беше пъклен доста. Беше същински пъкъл. "

" Ние се хвърлихме на пода. След това се отвориха спешните порти и ние се хвърлихме към тях.

" Нямахме никаква визия къде отиваме, тъй че просто избягахме. Беше безпорядък. "

Той, родителите му и сестра му съумяват да се измъкнат невредими от отломките.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР