Как връзките между Индия и Канада се превърнаха в публична вражда

...
Ескалиращият спор около убийството на сикхски сепаратистки лидер има потенциала
Коментари Харесай

Ескалиращият спор около убийството на сикхски сепаратистки лидер има потенциала да провали годините на близки отношения между Канада и Индия , два ключови стратегически партньора в областта на сигурността и търговията.

Разривът избухна наяве в понеделник, когато министър-председателят Джъстин Трюдо каза, че Канада разследва „достоверни твърдения“ за потенциално участие на агенти на индийското правителство в убийството на Хардип Сингх Ниджар в Британска Колумбия през юни.

Индия отговори яростно - тя "напълно отхвърли" обвиненията, наричайки ги "абсурдни". И двете изгониха един от дипломатите на другия и не е ясно как сега се отдръпват от ръба.

Само преди няколко месеца страните напредваха към подписването споразумение за свободна търговия - по което се работи отдавна - тази година. Сега преговорите са на пауза и предстоящата търговска мисия на Канада в Индия е отложена.

И как нещата стигнаха дотук?

Неотдавнашната среща на върха на Г-20, организирана от Делхи, предложи някои намеци, ключов сред които напрегнатата (и кратка) среща на г-н Трюдо с индийския премиер Нарендра Моди. Тогава той претърпя неудобството да чака в Делхи още два дни, преди да може да си тръгне, след като самолетът му получи техническа повреда.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР